Foto: Kurir

ILINDAN

SUTRA SAMO UZ KURIR POKLON IKONA SVETOG ILIJE SA MOLITVOM Svetac za koga se veruje da je oličenje snage i neustrašivosti

Srpska pravoslavna crkva 2. avgusta obeležava Ilindan, dan posvećen Svetom Iliji, zaštitniku vazduhoplova, čuvaru od oluja, gromova i vatre.

Zabava

Dan uoči ovog velikog praznika, dnevne novine Kurir svojim vernim čitaocima poklanjaju ikonu Svetog Ilije sa molitvom.

Srpski narod mnoge prirodne pojave pripisuje Svetom Iliji, kojem je prelaskom u hrišćanstvo pripisao i osobine svog starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju da se ne bi navukao gnev svetitelja.

foto: Kurir

Po narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen. Grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se on vozi po nebu i oblacima. Na ikonama se Sveti Ilija predstavlja ili kako na vatrenim kolima ide na nebo, ili kako drži nož u ruci kao znak da je njime poklano 450 lažnih Valovih zreca na brdu Kamil ili kako sedi u pećini gde se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu.

Promo