Foto: Profimedia

U planu pohod, upozoravaju sagovornici Kurira

OTKRIVAMO PAKLENI PLAN ZA OSVAJANJE SEVERA KIM: Albanci spremaju Oluju, hoće etnički čist Kosmet!

Šablon Po ugledu na vojnu operaciju iz 1995, kada je za četiri dana proterano 250.000 Srba iz Hrvatske, planira se pohod na sever KiM, upozoravaju sagovornici Kurira

Politika
> 09:11h

Kosovski Albanci planiraju napad na sever Kosova i Metohije po ugledu na vojnu operaciju "Oluja", kada je oko 250.000 Srba za samo četiri dana proterano iz Hrvatske, upozoravaju sagovornici Kurira. Cilj je da nasilno zauzmu sever Kosmeta i stave ga pod kontrolu vlasti u Prištini.

Pakleni plan je, kako objašnjavaju, smišljen iz straha od ishoda dijaloga, koji ulazi u završnicu, jer su svesni da je Beograd zadobio razumevanje međunarodnih faktora, čak i SAD, za iznalaženje kompromisnog rešenja.

Član skupštinskog odbora za KiM i predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da nije tajna da je strateški cilj Albanaca proterivanje Srba sa severa KiM, kao što su to učinili Hrvati pre 23 godine u "Oluji".

foto: Zorana Jevtić

- "Oluja" u Republici Srpskoj Krajini se ne bi desila bez podrške Zapada. Aktuelni državni vrh Srbije uspeo je da zadobije naklonost zapadnih centara moći da je za rešenje pitanja Kosova neophodan kompromis. Uz to, ondašnji režim Slobodana Miloševića nije prstom mrdnuo da pomogne krajiške Srbe, a danas naši najviši državni zvaničnici čvrsto stoje uz Srbe na KiM i poručuju da neće dozvoliti novu "Oluju" na Kosovu - navodi Linta.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da postoje indicije da Albanci planiraju pohod na sever Kosmeta.

foto: Zorana Jevtić

- Već duže vreme se osnovano sumnja da Albanci spremaju "Oluju 2" da bi etnički očistili sever Kosova i stavili ga pod punu kontrolu Prištine. To bi, međutim, sada išlo malo teže, jer je sever KiM oslonjen na centralnu Srbiju, zbog čega bi država mogla brzo da priskoči u pomoć. Sigurno je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne bi dozvolio da Albanci osvoje sever Kosova. U Beogradu postoji čvrsta politička volja da se tako nešto ni po koju cenu ne dopusti - priča Anđelković.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj nedavno je izjavio da ni po cenu rata neće dozvoliti Beogradu da dobije i metar zemlje na KiM, te da će "svako ko pominje podelu izazvati tragediju na Balkanu".

Slično se dešavalo devedesetih u Hrvatskoj, čiji je cilj bio zauzimanje Republike Srpske Krajine, koja je većinski bila naseljena Srbima. Predsednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman potpisali su dogovor o prekidu sukoba između hrvatske armije i Srba u Hrvatskoj, koje je podržavala JNA. Prekid je samo dao vremena Hrvatima da se bolje pripreme za napad tri godine kasnije.

Biljana Bojić/Foto: Profimedia

Poruka državnog vrha Nećemo dozvoliti nikakve Oluje na KiM Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u više navrata govorio da je Srbija spremna na dijalog, kompromis i opredeljena za mir, ali da nikada neće dozvoliti nikakvu novu "Oluju" ni "Bljesak", egzodus i zločine nad Srbima na Kosovu.

foto: Dado Đilas

- Mora svet da razume da ne može da se dogodi nova "Oluja". To niko ne može da dozvoli - rekao je nedavno predsednik.

Činjenice "Oluja" - napad počeo 4. avgusta 1995. - cilj bio zauzimanje teritorije RSK - trajala 4 dana - završena padom RSK - proterano oko 250.000 Srba

Brojke 10 godina prošlo od jednostranog proglašenja nezavisnosti KiM 7 godina prošlo od početka pregovaračkog procesa u Briselu 23 godine prošle od pada Krajine

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: