icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: čitalac Kurira/Pavle iz Laznica kod Žagubice

nepogoda

HAOS U ŽAGUBICI I ZBOG PUCANJA NELEGALNE BRANE? Evakuisano preko 300 ljudi, kuće bez struje, šteta ogromna!

Objavljeno: 03.08.2018. 13:45h

 

Najmanje pedeset domaćinstava u Žagubici i dalje nema električnu energiju, posle katastrofalne bujice koja je poplavila gotovo celo mesto.


 

Ekipe i dalje saniraju posledice i konstatuju štetu, koja je ogromna.

U Žagubici se i danas govori o tome da je haosu, pored obilnih padavina, doprinelo i pucanje brane.

Meštani navode da se radi o privatnoj brani jednog preduzeća koja je nelegalno izgrađena, ali do nje danas nije moguće doći zbog ogromne količine vode.


Ekipe za vanredne situacije ukupno su juče spasile i evakuisale oko 360 osoba u poplavljenoj Žagubici, povređenih nema, a materijalna šteta je velika.

 

Načelnik odeljenja za vanredne situacije grada Požarevca, Goran Đorđević kaže da je juče popodne u Žagubici situacija bila mnogo bolja u poređenju s jutrom.

 

 

"U jutarnjim satima došlo je do izlivanja velike količine vode iz reke Tisnice, koja je zahvatila veći deo naselja Žagubica. Po prvim procenama, oko 600 kuća je bilo ugroženo vodom. Prvi zadatak nam je bio da spasimo ljude koji su se nalazili u objektima ili pored objekata. Spasli smo oko 60 lica, a oko 300 lica smo evakuisali", rekao je on sinoć, prenosi RTV Homolje.

 

Kasnije se, kaže, voda polako povlačila, dok se u nekim objektima zadržala, pogotovu u podrumskim prostorijama odakle sada ekipe crpe tu vodu i pokušavaju da te prostorije osposobe.

 

 

"Voda se povlači, crpimo vodu iz prostorija gde se voda zadržala, pre svega su to podrumske prostorije i nadamo se da ćemo već možda sutra imati mnogo bolju situaciju", rekao je Đorđević.

 

Problem je, ukazuje, to što je ugroženo vodosnabdevanje naselja Žagubica, tako da su obezbeđene ukupno tri cisterne sa pijaćom vodom - jedna se nalazi kod zgrade Suda, druga kod Autobuske stanice, a treća kod Doma zdravlja.

"Probaćemo u narednom periodu da obezbedimo vodu i za životinje, za stoku", navodi on, dodajući da je Veterinarska služba već izašla na teren kako bi se pokupile životinje koje su uginule i koje će biti odvezene na mesta na kojima treba da budu uklonjene.

 

Saobraćaj je, kaže, u Žagubici uspostavljen u svim ulicama, ali za normalizaciju, po njegovim rečima, treba vremena.

 

"Ono što je do nas, uradićemo. Vodu ćemo iscrpsti, ali onda tek ide ispiranje, dezinfekcija i tako dalje, a tu je i sušenje prostorija. To će sigurno potrajati nekoliko dana", ukazuje Đorđević.

 

Probaće, dodaje, da preko Crvenog krsta nabave i sušače koji će pomoći ljudima da što pre sanariju štetu koju je voda nanela.

 

 

Kurir/Prva/Tanjug

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!