Foto: Profimedia

novine

ŠIRI SE TIM: Američka firma kupila srpski start-ap

InfoBiz

Američko-srpski strat-ap Frame koji se bavi virtualizacijom softvera putem web browsera biće prodat američkoj kompaniji Nutanix. Iznos transakcije nije poznat.

Osnivača i CEO Frame-a, Nikola Božinović u svojoj izjavi navodi da će akvizicija biti gotova u narednih mesec dana i da Nutanix time širi svoj R&D centar i na Srbiju.

Kompanija Nutanix je softverska cloud computing kompanija osnovana 2009. godine. U 2016-oj su izašli na berzu, a sada se vrednuju na oko 9 milijardi dolara, piše Startit. Frame je jedan od lidera u oblasti cloud softvera, a svojim proizvodima omogućava mnogim svetskim organizacijama prebacivanje desktop aplikacija i softverskih alata u cloud. Kako je objavljeno u zvaničnom saopštenju Nutanixa, spajanjem dve kompanije će korisnicima biti obezbeđena prva do sada, “multi-cloud desktop-as-a-service platforma”.

Božinović u saopštenju navodi da se zaključenje posla očekuje kasnije ovog meseca, ne navodeći iznos. “Danas okrećemo novu stranicu na našem putovanju, udruživanjem snaga sa Nutanixom. To je jedinstvena kompanija koja je dostupna globalno i smatram da se potpuno slažemo”, naveo je Božinović. Kao jedan od ključnih faktora za akviziciju, Božinović navodi kulturu Nutanixa i tržišnu poziciju kompanije koja je osnovana 2009. godine, a koja se bavi implementacijom enterprise sistema, a koja je u septembru 2016. godine izašla na berzu, te danas vredi približno 10 milijardi dolara. Nikola dodaje: Kada sam upoznao Diraža Pandeja, CEO-a i osnivača Nutanixa, trebalo mi je svega 10 minuta da shvatim da je napravio nešto zaista posebno. Kroz stotine i stotine sastanaka sa korisnicima, vendorima i partnerima, Diraž je bio prvi čiji su me vizija, fokus i odmerenost ostavili bez teksta. Na pitanje Netokracije kako će se akvizicija Framea odraziti na kancelarije ove kompanije u Srbiji, tačnije u Beogradu i Nišu, Božinović kaže da postoji neverovatna posvećenost ka srpskom delu Framea, kao i da organizacija ima velike planove za tim koji će u budućnosti biti deo Nutanixa. U planu su nova zapošljavanja i proširenje postojećih kapaciteta.

Cilj nam je da pomerimo sve standarde oko toga šta znači raditi nešto na svetskom nivou iz Srbije. "Ja nastavljam da vodim sve što smo do sada radili, samo pod okriljem veće firme, kao Vice President and General Manager. Izuzetno sam uzbuđen oko bliske saradnje sa Diražom, a sam proizvod će se u budućnosti zvati Nutanix Frame, dakle ostaje ceo Frame brend. Nastavljamo kao samostalan business unit unutar Nutanixa, bez nekih promena i lomova, samo sa više resursa i sa pristupom globalnom tržištu".

(Kurir.rs/Startit, Netokracija/Foto: Profimedia, ilustracija)