icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Printscreen Prva

OSTAO BEZ OVACA

GROM NA SVETOG ILIJU UBIO JE NJEGOVO CELO STADO! Bogić: Čuo sam stravičnu eksploziju, nikad u životu nisam čuo nešto slično! JEZIV PRIZOR

Objavljeno: 04.08.2018. 15:10h

 

Domaćin Bogić Adamović zatekao je stravičan prizor posle nevremena na Svetog Iliju! U trenutku je ostao bez celog stada koje je ubio grom!


 

foto: Printscreen Prva

 

"Počela je malo kiša da pada i one su bile na pašnjaku. Obično su na tom mestu gde su i izginule, tu se skupljaju kad je kiša ili kada traže hlad. Ja sam otišao u kuću, one su ostale tu. Odjendom se čula takva eskplozija kakvu nikad nisam čuo u životu!", priseća se domaćin Adamović.

 

foto: Printscreen Prva

 

Odmah je istčao napolje da vidi šta je puklo, a nije ni slutio šta ga čeka.

 

foto: Printscreen Prva

 

"Nisam ni video, prošao sam pored njih i pomislio da leže. Kad sam se vratio vidim da nijedna ne mrda. Dozivao sam ih i ništa, samo dve su ostale žive", dodaje Adamović.

 

Verovanja na Svetog Iliju

 

Inače, sve ovo se desilo na Svetog Iliju Gromovnika. Srpski narod mnoge prirodne pojave pripisuje svetom Iliji kojem je prelaskom u hrišćanstvo pripisao i osobine svog starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima.

 

foto: Printscreen/YouTube

 

Prema narodnom verovanju i tradiciji, sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima.

 

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja.

 

(Kurir.rs/Prva)

 

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!