Foto: Profimedia

masovan lov

UHAPŠENO 18 KRIVOLOVACA U BLACU: Postavljali zabranjene elektronske vabilice za lov na prepelice

Srbija

BEOGRAD - Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da je policija u okolini Blacu uhapsila 18 naoružanih osoba koje su na tri lokacije koristile zakonom zabranjene elektronske vabilice za lov na prepelice.

Policija je reagujući po prijavi članova Tima za borbu protiv krivolova tog Društva koji su otkrili da su vabilice postavljene na tri lokacije u okolini Blaca, nakon svitanja u selima Krivaja i Kaševar naišla na 18 osoba koje su započele lov na prepelice.

Kod njih su pronašli dve vabilice, četiri nezakonito ubijene prepelice, veliki broj pušaka i municije, a nekoliko osoba nije posedovalo ni validne dozvole za lov toga dana, a neki su posedovali neodgovarajuće poluautomatsko oružje.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije podseća da je dogadjaj iz Blaca samo jedan u nizu slučajeva krivolova prepelica koje ornitolozi u Srbiji prijavljuju u poslednjih 18 godina, a da je i pored evidentnog i učestalog krivolova na ptice selice odgovor inspekcijskih i pravosudnih organa spor i mlak.

Sezona lova na prepelice traje od 1. avgusta do 30. septembra, a širom Srbije, prema podacima kojima raspolaže Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, više od 800 elektronskih vabilica emituju oglašavanje prepelica i mame ih u sigurnu smrt.

U Srbiji se svake godine krivolovi više od 60.000 prepelica, a kada se tom broju pridoda i oko 45.000 zvanično odstreljenih jedinki, jasno je da se populacija ove male koke selice masovno i bezobzirno uništava u Srbiji.

Društvo za zaštitu ptica pozvalo je gradjane koji se kreću kroz prirodu da prijave sve slučajeve ugrožavanja i stradanja divljih ptica.

(Kurir.rs/Beta)