Foto: Promo

NAJMASOVNIJA GASTO-MANIFESTACIJA U SRBIJI

PROMOCIJA KULTURE U BELOJ PALANCI: Dani banice!

Srbija
> 14:11h

Događaj počinje 10. Avgusta, a u pripremi tradicionalnog jela takmičiće se ekipe iz Srbije, Grčke, Makedonije, Bugarske

Miljković: Ove godine očekujemo rekordan broj posetilaca

Dani banice se tradicionalno svake godine održavaju u Beloj Palanci druge nedelje avgusta u ambijentu kompleksa parka Vrelo.

Ovogodišnja međunarodna 13. gasto-manifestacija, kojom se promovišu kultura, običaji, tradicionalna jela i narodna radinost belopalanačkog kraja, biče održana od 10. do 12. avgusta.

foto: Promo

Obaraju rekord

Učesnike iz Srbije, Grčke, Makedonije, Bugarske i drugih zemalja, koji se nadmeću u pripremanju tradicionalnog jela banice, ocenjuje žiri koga čine članovi međunarodnih kulinarskih organizacija iz Bugarske, Rumunije i članovi Kulinarske federacije Srbije.

U okviru Dana banice održava se i Sajam starih i umetničkih zanata, na kojem će se ove godine predstaviti oko 100 zanatlija iz Srbije. Prošlogodišnja manifestacija okupila oko 25.000 posetilaca, među kojima je bilo oko 5.000 ljudi iz inostranstva, najviše iz Bugarske.

  • Dobrom organizacijom, bogatim trodnevnim kulturno-zabavnim programom, a pre svega domaćim jelima, banicom i jelima od paprike vrtke, postajemo sve poznatiji ne samo u Srbiji već i van njenih granica. Stalno promovišemo Dane banice na sajmovima, tako da ove godine očekujemo rekordan broj posetilaca – rekoa je Goran Miljković, predsednik opštine Bela Palanka.Istakao je da je prioritet lokalnog rukovodstva ulaganje u turizam.
foto: Promo

Ulažu u turizam

  • Ulažemo u sve oblasti ove privredne grane, a naročito u manifestacije koje na najbolji način promovišu turističku ponudu Bele Palanke. Naredni koraci usmereni su ka izgradnji smeštajnih kapaciteta i razvoju seoskog turizma putem subvencija lokalne samoušrane. Pomažemo građanima da krenu u taj biznis, u saradnji sa nadležnim ministarstvom, ali i pomoću programa prekogranične saradnje i programa EU PRO.

Miljković je naglasio da je Bela Palanka druga opština u Srbiji koja je izradila Program razvoja turizma, što je jasan pokazatelj da ima jasnu viziju razvoja turizma u svim segmentima. Posetioci manifestacije Dani banice uživaće u bogatom i zanimljivom kulturnom umetničkom programu koji će počinjati u toku prepodneva a završavaće se u kasnim večernjim satima.

Biće veoma veselo

Nastupaju Cakana, Bekuta, Neda Ukraden...

Na svečanom potvaranju dani banice u petak 10. aprila na Vrelu će nastupati Dragica Radosavljević Cakan i etno-grupa Šara, kao i foklorni asambli iz zemlje i inostranstva. U subotu će goste zabavljati Neda Ukraden, dok će u centru grada uveče, od 21 sat, koncert održati Ana Bekuta. Za finale manifestacije, 12. avgusta, predviđen je koncert Dejana Petrovića i Big benda. Dani banice održavaju se u organizaciji Turističke organizacije Bele Palanke, a pod pokroviteljstvom opštine Bela Palanka i Ministartsva trgovine, turizma i telekomunikacija.

D.G.