Foto: Tatjana Stamenković

muzej kuća bore stankovića

ISTORIJSKA ZDANJA VRANJA U NOVOM RUHU: Rekonstrukcijom sprečeno urušavanje

Srbija

Farbanjem drvenarije i krečenjem fasade na zgradi Selamluka, u Vranju su zavrešeni poslednji radovi na sanaciji objekata Muzej kuće Bore Stankovića i zgrade Selamluka u oviru kompleksa “Pašinih konaka”, u kome je smešten Narodni muzej .

Radove je prema rečima direktora Narodnog muzeja Saše Stamenkovića, finansiralo Ministarstvo kulture u okviru konkursa "Gradovi u fokusu" za 2017. godinu.” Grad Vranje uspeo je da za dva projekta dobije ukupno 10 miliona dinara.

Grad je izdvojio dodatna sredstva u visini od oko 2,7 miliona dinara za zamenu dotrajale ćeremide na Muzej kući i za rekonstrukciju elektromreže i protivpožarnih sistema dojave u zgradi Selamluka”, napominje Stamenković. On dodaje da su radovi koji su trajali skoro četiri meseca završeni u predviđenom roku.

“Projekat sanacije Selamluka obuhvatio je radove na rekonstrukciji stepeništa na ulazu u zgradu i zameni napuklog drvenog stuba, zatim prekomponovanje kaldrme oko cele zgrade i ugradnju drenažnog sistema na zapadnom zidu zgrade. Zamenu 12 prozora na čeonoj fasadi i komletno krečenje fasade i farbanje drvenarije. Unutrašnji radovi su obuhvatali zamenu međuspratne konstrukcije i tavanice na površini od oko 60 kvadrata, dok su u Muzej kući Bore Stankovića radovi obuhvatali kompletno preuređenje dvorišta, rekonstrukciju vodovodne mreže sa ugradnjom nove česme kao i rekonstrukciju zida koji se graniči sa susednom Pribojčićevom kućom. Na samoj Borinoj kući zamenjena je ćeramida i streha i zategnuta krovna konstrukcija. Unutrašnjim radovima zamenjena je kompletna međuspratna konstrukcija iznad podruma gde su skroz popucale grede i pretilo je urušavanje poda na Baba Zlatinoj i gostinskoj sobi. ”, pojašnjava Stamenković i dodaje da je Muzej rekonstrukcijom dva kapitalna objekta dobio na kvalitetu daljeg rada i omogućivanju mnogobrojnim posetiocima iz zemlje i inostranastva da posete objekte i da u dvorištu Muzej kuće osete dah starog Vranja i opise svoje rodne kuće iz dela našeg slavnog pisca i sugrađanina.

foto: Tatjana Stamenković

“Muzej kuća nije renovirana punih 50 godina od kako je otkupljena od prethodnih vlasnika i otvorena za posetioce. Na zgradi Selamluka je rekonstruisan krov 2015.godine,a pre toga je prošlo mnogo decenija od poslednjih restauratorskih radova na zaštiti objekta. Zgrada Selamluka je pre rekonstukcije bukvalno bila pred urušavanjem. Desni krajnji drveni stub na ulazu je pukao po sredini i to je jako poremetilo statiku celog objekta, istočni zid je usled istrulele vezivne grede sa temeljem krenuo sa ubrzanim padom i urušavanjem. Hvatali smo možda i poslenjdnji momenat za sanaciju zgrade. U Muzej kući Bore Stankovića je već bio preveliki rizik i za zaposlene da borave u Baba Zlatinoj i gostinskoj sobi. Moglo je svakog momenta da dođe do urušavanja poda usled popucalih greda na plafonu podruma”, ukazuje direktor Narodnog muzeja u Vranju.

Na kraju Stamenković kaže da do otvaranja Muzej kuće Bore Stankovića predstoje sitniji radovi na uređenju dvorišta i podruma, dok se u zgradi Muzeja u okviru Pašinih konaka očekuju ozbiljni radovi na rekonstrukciji elektro i protivpožarne mreže i uređenju nove stalne postavke Muzeja.

“Tako da će zgrada Selamluka Narodnog muzeja ostati zatvorena za posetioce do sledeće sezone. Očekujemo da ćemo proleće 2019.god. dočekati u punom sjaju što se tiče Narodnog muzeja”, zaključuje Stamenković.

Kurir.rs/T.Stamenković/Foto: T. S.