Foto: Tanjug/Sava Radovanović

biće dat odgovor

ANA BRNABIĆ: Štitićemo interese Srbije u arbitražnom sporu sa bivšim menadžmentom Železare

InfoBiz
> 17:44h

TRŠIĆ - Srbija u skladu sa aranžmanom MMF-a 'Čuvarkuća', koji ima za cilj veći ekonomski rast i prihode za građane Srbije, treba da reformiše neuspešna državna preduzeća, od kojih će neka biti privatizovana, a među njima je i PKB, rekla je danas premijerka Ana Brnabić.

Predsednica vlade je novinarima u Tršiću kazala da će za neka od tih preduzeća gubitaša biti pronađen i strateški partner.

foto: Zorana Jevtić

"PKB jeste jedna od tih firmi, koja već decenijama mora da stane na svoje noge. Šta će biti sudbina PKB-a, to ne mogu da kažem, jer to radimo zajedno sa Ministarstvom privrede. Intencija je da napravimo zdravu firmu koja efikasno proizvodi i donosi prihode budžetu, umesto da subvencionišemo te kompanije i imamo odliv iz budžeta", rekla je Brnabić.

Na pitanje o arbitražnom postupku HPK grupe koja je upravljala Železarom i ko će da plati oko 12 miliona evra zbog tužbe, Brnabić je rekla da nema dovoljno informacija koji je iznos u pitanju, ali da će se država Srbija boriti u tom arbitražnom postupku i da će tek videti konačna presuda.

Srbija će na najbolji način štititi svoje interese u arbitražnom sporu s bivšim menadžmentom Železare Smederevo, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

"Svako može da tuži koga želi, na nama je da zaštitimo interese Srbije i da se borimo na toj arbitraži", rekla je Brnabićeva novinarima komentarišući presudu arbitraže iz Londona prema kojoj kompaniji HPK inženjering koja je upravljala Železarom treba da se isplati odšeta od 10 miliona dolara i 2,4 miliona dolara za troškove postupka.

Dodala je da će biti sastavljen "impresivan tim" koji će odgovoriti na sve ono što su izneli predstavnici HPK.

Vlada Srbije je marta 2015. godine zaključila ugovor sa firmom Petera Kamaraša HPK menadžment o upravljanju Železarom. Ugovor je Železara jednostrano raskinula juna 2016. sa obrazloženjem da menadžment nije ispunjavao dogovorene obaveze, posle čega je HPK pokrenuo arbitražni spor.

foto: Vlada Srbije

"Videćemo konačnu arbitražnu odluku i u tom trenutku ćemo regovati na nju", rekla je Ana Brnabić.

Ona je kazala da nema stav o tome da li su "velike pare" date HPK za upravljanje Železarom, kao i na nema dovoljno informacija na osnovu čega je odredjen taj iznos.

"Mislim da je važno da gradjani Srbije znaju da Vlada Srbije nikada nije tražila da taj ugovor bude tajan i da je to bio zahtev Komisije za zaštitu konkurencije koja je nezavisna", rekla je premijerka.

Transparentnost Srbija je danas zatražila da se utvrdi ko je odgovoran za trogodišnje skrivanje od javnosti ugovora o upravljanju smederevskom železarom, kao i za eventualni nastanak štete tokom njegove realizacije i raskida.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)