Foto: EPA, AP, Reuters, Profimedia

OPASAN DOMINO-EFEKAT

ZEMLJA SE PRETVARA U STAKLENU BAŠTU: Prete nam vrućine kakvih nije bilo više od milion godina, a evo kako to utiče na ceo svet!

Zadržavanje temperatura na 1,5 do 2 stepena iznad predindustrijskih nivoa moglo bi da bude mnogo teže nego što se do sada mislilo, pokazala je nova naučna studija.

Planeta
> 08:21h

Čak iako bi se sve države sveta pridržavale Pariskog sporazuma o ograničavanju emisija štetnih gasova, postoji velika opasnost da će Zemljom zavladati uslovi koje klimatolozi nazivaju "Zemlja staklenik".

Autori su u studiji identifikovali 10 procesa koji bi mogli da imaju domino efekat i deluju po principu povratne sprege tako da rast temperatura više neće zavisiti samo od ljudskih emisija ugljen-dioksida.

U tu grupu spadaju otapanje večnog leda, oslobađanje metanskog klatrata s okeanskog dna, slabljenje kopnenih i morskih odvoda CO2, porast aktivnosti bakterija u okeanima, odumiranje amazonskih prašuma, odumiranje četinarskih šuma, smanjenje snežnog pokrivača na severnoj hemisferi, nestanak arktičkog leda u letnjim mesecima i smanjenje antarktičkih morskih i kopnenih ledenih ploča.

foto: EPA

Primera radi, otapanje večnog leda iz tla će osloboditi velike količine metana koji je mnogo snažniji od CO2. To će, pak, prouzrokovati jačanje efekta staklene bašte, dalji porast temperatura i dalja otapanja i druge propratne efekte.

Neki od tih procesa takođe imaju elemente koji čine da se, nakon određenog plafona, od povoljnih naglo pretvaraju u nepovoljne te umesto da amortizuju emisije CO2 apsorbujući ih, u toplijem svetu postanu njihovi ogromni, nekontrolisani izvori.

Naime, naučnici predviđaju da će okeani, koji trenutno apsorbuju i toplotu i CO2 i deluju kao njihova skladišta, u jednom trenutku naglo početi da ispuštaju štetne gasove. Slično važi i za kopno i za šume koji trenutno godišnje apsorbuju oko 4,5 milijardi tona CO2.

foto: Profimedia

Prema novoj studiji, to bi moglo da počne da se događa već pri temperaturama od oko 2 stepena višim od predindustrijskih. One su trenutno više 1,1 stepeni, a Pariski sporazum njihov dalji porast nastoji da ograniči na oko 1,5 do 2 stepena. Do sada se 2 stepena uglavnom smatralo pragom nakon kog bi klimatske promene mogle da postanu katastrofalne i nepovratne. No što se više približavamo tom pragu, to je veća verovatnoća da će naši prirodni saveznici početi da ispuštaju više CO2 nego što ih trenutno upijaju.

foto: Profimedia

Autori predviđaju da bi temperature vremenom mogle da se stabilizuju na nekom globalnom proseku koji bi bio od 4 do 5 stepena viši od predindustrijskog, dok bi nivo mora mogao da naraste za oko 10 do 60 metara.

"Prelaženje granice vodilo bi prema mnogo višim prosečnim temperaturama od bilo kojih međuglacijalnih u poslednja 1,2 miliona godina i do značajno višeg nivoa mora nego što su ikada bile u holocenu", pišu u uvodu autori.

foto: AP

"Ako se prekorači ova granica, došlo bi do ozbiljnih poremećaja ekosistema, društva i ekonomija. Potrebna je kolektivna ljudska akcija da se Zemljini sistemi usmere daleko od potencijalnog praga i stabilizuju u nastanjivom međuglacijalnom stanju. Takva akcija podrazumeva upravljanje celim Zemljinim sistemom - biosferom, klimom i društvima - a mogla bi da uključuje ​​dekarbonizaciju globalne ekonomije, poboljšanje ispuštanja ugljenika u biosferi, promene u ponašanju, tehnološke inovacije, nove upravljačke strukture i transformaciju društvenih vrednosti", upozoravaju autori.

foto: Shutterstock

Neki stručnjaci predviđaju da bi u svetu toplijem oko 4 stepena moglo da živi desetina današnjeg broja stanovnika.

Hans Joakim Šelnhuber, direktor Instituta za istraživanje klimatskih uticaja u Potsdamu, kaže da bi posledice globalnog zagrevanja nakon određenog praga mogle uzrokovati brze i nepovratne promene.

"Ta kaskada događaja mogla bi ceo Zemljin sistem uvesti u nov modus funkcionisanja. Mi još uvek ne znamo može li se klimatski sistem sigurno parkirati blizu 2 stepena iznad predindustrijskog nivoa, kako predviđa Pariski sporazum. Ili će se, jednom kada ga odemo tako daleko, strmoglaviti i pretvoriti Zemlju u staklenu baštu. Istraživanja moraju da procene ove rizike što je pre moguće", poručio je Šelnhuber.

Treba imati u vidu da su se neka prirodna izumiranja, poput velikog izumiranja na prelazu iz geološkog razdoblja perma u trijas, u kojem je nestalo više od 96 odsto svih morskih vrsta i više od 70 odsto kopnenih kičmenjaka, dogodila pri porastu temperatura za 8 stepeni. Takođe, treba znati da porast prosečnih temperatura za navedenih 5 stepeni podrazumeva da će se većina temperaturnih promena verovatno događati u malom delu godine, u kojem one mogu biti značajno više!

Kurir.rs/Index.hr Foto: AP