Foto: Promo

Ruska humanitarna misija

U Požegu stigla mobilna klinika

Srbija
> 10:00h

„Ruska humanitarna misija“ (RHM) je tokom poslednje dve nedelje, u saradnji sa opštinom Požega i Domom zdravlja u Požegi , realizovala projekat pod nazivom „Mobilna klinika“.

Ovaj projekat su zajednički realizovali ruski i srpski lekari, koji su obilazeći, mahom teško dostupna sela požeške opštine, besplatno pregledali gotovo 700 pacijenata.

Najveći broj pacijenata je bio iz najudaljenijih sela, poput Temetinog Polja i Mršelja ali ništa nisu zaostajali ni Loret, Papratište i Tabanovići. Među pacijentima je bilo i onih koji se nisu javljali lekaru i po 20 godina, a neki od njih čak to nisu činili jer nemaju zdravstveno osiguranje.

foto: Promo

Iz tih razloga je ova akcija naišla na pozitivne reakcije među građanima sa željom da se sa praksom obilaska sela sa „Mobilnom klinikom“ nastavi i ubuduće.

Da se u tom pravcu razmišlja i u lokalnoj samoupravi, potvrdili su čelni ljudi opštine, posebno što za izgradnju seoskih ambulanti ne postoji podrška resornog ministarstva pa bi ovakva ambulanta bila rešenje za većinu sela i njihovih stanovnika.

To se potvrdilo i tokom 12 dana rada mobilne klinike, gde su pored merenja vrednosti krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi, mogla da se rade i EKG snimanja srca, ali i manje zahtevne hirurške inervencije.

To omogućuje oprema koju napaja vozilo ili u zavisnosti od potreba čak i agregat koji je sastavni deo opreme ovog vozila, a posebno je značajno što je ovo vozilo tako modifikovano da ima pogon na svim točkovima pa je na taj način, ovih dana bio omogućen pristup domaćinstvima i pacijentima od kojih se sanitetskim vozilima do sada nije moglo doći.

Praktično, posle sličnog koje je Ruska humanitarna misija nedavno poklonila opštini Medveđa, ovo vozilo je prvo ove vrste u celoj Srbiji, pa će po potrebi biti na raspolaganju i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga.

foto: Promo

Na prigodnoj svečanosti u porti crkve u Prilipcu, u četvrtak 9. avgusta, nakon gotovo dvonedeljnog rada u požeškim selima, vozilo će zvanično predati na korišćenje opštini Požega i požeškom Domu zdravlja, ambasador Ruske federacije u Srbiji, Aleksandar Čepurin.

D.G.