Foto: Profimedia, Wikipedia

OPASNO ZANIMANJE

NA NJIH SU PUCALI, PODMETALI IM BOMBE, TROVALI IH: Ovi lideri su preživeli brutalne atentate, jedan je Ginisov rekorder! (VIDEO)

Atentat na predsednika Venecuele Nikolasa Madura 5. avgusta ove godine podsetnik je na to koliko je teško i opasno biti lider nacije. Maduro je, na sreću, uspeo da izbegne najgore, i time se uvrstio na listi svetskih vođa koji su preživeli atentat.

Planeta
> 15:30h

Adolf Hitler, vođa nacističke Nemačke

Hitlera su pokušali da ubiju više od 50 puta, a jedan od poznatijih atentata izvršen je 20. jula 1944. u njegovom štabu za istočni front, "Vučjoj jazbini", koji se nalazio u Poljskoj. Atentator je bio pukovnik Klaus fon Stofenberg ,koji je u svojoj torbi nosio bombu i postavio je nedaleko od Hitlera.

foto: Wikipedia/Nemački federalni arhiv

Atentat u Vučjoj jazbini

Bomba je eksplodirala u 12:43. Hitler je bio samo lakše povređen, dok su četvorica njegovih saradnika poginuli. Stofenberg je ubrzo zatim streljan.

Mohamed Reza Pahlavi, iranski šah

foto: Wikipedia

Poslednji iranski šah je dva puta preživeo pokušaj ubistva. Ova fotografija napravljena je u bolnici 1949, kad je u njega pucao vojnik koji je bio pripadnik šiitske fundamentalističke grupe Fedaijan-e islam. Šiiti su imali veliku ulogu u Pahlavinom svrgavanju s vlasti.

Džerald Ford, predsednik SAD

foto: Wikipedia/Predsednička biblioteka Džerald Ford

Džerald Ford, 38. predsednik Sjedinjenih Država, preživeo je dva atentata u samo mesec dana. Prvi put je 3. septembra 1975. u Sakramentu pokušala da ga ubije Linet From 5. septembra 1975. godine.

foto: Wikipedia

Samo sedam dana kasnije, 22 septembra iste godine u San Francusku i Sara Džejn Mur. Obe žene pripadale su sekti zloglasnog Čarlsa Mensona.

Ronald Regan, predsednik SAD

Četrdesetog predsednika SAD Ronalda Regana 30. marta 1980. pokušao je da ubije Džon Hinkli junior. Hinkli je pucao na Regana ispred hotela "Hilton" u Vašingtonu.

foto: Wikipedia/Predsednička biblioteka Ronald Regan

Jedan od metaka odbio se o predsedničku limuzinu i pogodio Regana u grudi, veoma blizu srca, a pred sudom je kasnije izjavio da je tako želeo da impresionira glumicu Džodi Foster, kojom je bio opsednut. Proglašen je krivim, ali je zbog neuračunljivosti poslat u psihijatrijsku bolnicu. Iz nje je otpušten 2016.

Husein, kralj Jordana

Na nekadašnjeg kralja Jordana Huseina bin Talala izvršeno je 12 atentata. Imao je samo 15 godina kad je ubijen njegov deda, tadašnji kralj Abdulah. Mladog princa je spaslo to što se metak odbio od medalje na njegovoj uniformi, koju je dobio od dede. U periodu velikih sukoba u arapskom svetu, 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, nekoliko atentata na njega izvršila je Ujedinjena Arapska Republika (UAR), savez koji su sklopili Saudijska Arabija, Egipat i Sirija.

Elizabeta II, britanska kraljica

Britanska policija je donedavno krila da je jedan tinejdžer pokušao da ubje kraljicu Elizabetu II tokom njene posete Novom Zelandu 1981. Tokom kraljevske parade u gradu Danidinu, 17-godišnji Kristofer Džon Luis sakrio se u kabinu toaleta i pucao na kraljicu u trenutku kad je izašla iz svog "rols rojsa". Metak joj je prošišao pored glave. Napadač je uhapšen, ali nije zvanično optužen. Ceo slučaj je zataškan.

Margaret Tačer, premijerka Velike Britanije

foto: Wikipedia, Fondacija Margaret Tačer

Bombaški napad na hotel Brajton Grand Hotel 12. oktobra 1984. imao je za cilj da ubije britansku premijerku Margaret Tačer. Napad su izvršili pripadnici Irske republikanske armije (IRA). Čelična ledi je preživela uz mnogo sreće, ali pet osoba je poginulo. Tačerova se nije uplašila i već sutradan je održala govor, kao što je i bilo predviđeno, a svoju politiku nije promenila ni za inč.

Josip Broz Tito, predsednik SFRJ

foto: Profimedia

Procenjuje se da je na nekadašnjeg predsednika SFRJ, Josipa Broza Tita, pokušano više od 50 atentata. Mnogi su pokušavali da ga smaknu - Amerikanci, Sovjeti, udbaši, ali najpoznatiji je atentat koji je izvršio Nikola Kavaja, član četničke organizacije i saradnik CIA.

Nikola Kavaja

On je 20. juna 1979. izvršio prvu otmicu aviona u istoriji sad, a u nameri da ga zarije u sedište CK KPJ u Beogradu i tako ubije Tita. Kavaja je pred kraj života ispričao da je nekoliko puta pokušavao da ubije Tita i da je radio kao plaćeni ubica CIA.

Fidel Kastro, vođa kubanske revolucije

Kastro je ušao u Ginisovu knjigu rekorda jer su do 2006. godine, kada je zbog bolesti predao upravljanje zemljom bratu Raulu, pokušali da ga ubiju čak 638 puta. I skoro sva ta ubistva je naručila CIA, izvestio je 2011. portal Cubadebate.cu. "Metode koje su koristili da ga ubiju su razne, ali svi pokušaji su propali - od snajperista, eksploziva u njegovim cipelama, otrova ubrizganog u cigaru, do male bombe u bezbol loptici, između ostalog", saopšteno je tada.

Vladimir Putin, predsednik Rusije

Ne zna se koliko je atentata izvršeno na predsednika Rusije. Poznato je, na primer, da je neposredno pred njegov treći izbor za predsednika, 2012, policija u Ukrajini privela dve osobe za koje se sumnjalo da su pripremale atetat na njega. Američki reditelj Oliver Stoun pobrojao je u svom čuvenom dokumentarcu "Intervju s Putinom" 50-tak slučajeva pokušaja ubistva Vladimira Putina.

Kurir.rs/Wikipedia

Foto: Wikipedia, Profimedia