Foto: S.U.

problem sa naknadom za vodno zemljište

OČAJNI JOŽEF ISPRED SUDA U KIKINDI ŠTRAJKUJE GLAĐU: Želja za pravdom jača od prazog stomaka, spreman da umre na vrućini, dok sudije tvrde da im je poslao crtež sa vešalima!

Srbija

KIKINDA- Jožef Almaši (67) iz Padeja kod Čoke, u utorak je počeo štrajk glađu ispred kikindskog Osnovnog suda. Ovo je prvi slučaj štrajka glađu ispred ove pravosudne institucije. Almaši kaže da se na ovaj potez odlučio iz očaja. “Vode Vojvodine” svojevremeno su protiv njega pokrenule postupak. Prema njihovoj evidenciji, Almaši nekoliko godina nije plaćao naknadu za vodno zemljište.

foto: S.U.

Poljoprivrednik tvrdi da to nije tačno i podvlači da u periodu od 2005. do 2010. njegov dug iznosi “nula dinara”, ali da je ipak morao da plati 85.000 dinara.

Nakon toga je podneo žalbu. Dok iščekuje odluku Apelacionog suda, Almaši je odlučio je da stupi u štrajk glađu. Spava u automobilu i negoduje protiv kikindskih sudija:

- Ako ne uspem da “ isteram pravdu” zatražiću azil u nekoj zapadnoevrpopskoj zemlji jer su mi, ovde u Srbiji, ugrožena ljudska prava- odlučan je Almaši.

Ogorčeno priznaje da je glad za pravdom jača od praznog stomaka i paklenih avgustovskih temperatura, ali da nije siguran koliko će njegov organizam izdržati. Štrajk glađu nije prošao nezapaženo u Kikindi:

-Prilaze mi Kikinđani i raspituju se za moj slučaj. Pružaju podršku i mole se za mene da izdržim. Jedan čovek mi je doneo tri “cedevite”. Drugi mi je ponudio da odem kod njega da se okupam. Hteo je da mi donese kafu. Nisam prihvatio. Zahvalan sam svima na iskazanom saosećanju- kaže Almaši.

foto: S.U.

Ako je suditi po dopisu koji je predsednica kikindskog Osnovnog suda 25. maja poslala kolegi predsedniku Višeg suda u Zrenjaninu, Almaši je prenaglio:

- Pritužilac je išao tako daleko da je crtežima ilustrovao svoje pritužbe, pa su na jednom od njih bile sudije na vešalima. Apsolutno su netačni svi navodi desetina do sada podnetih pritužbi u kojima je bilo i uvredljive sadržine- stoji, između ostalog, u ovom dopisu.

Almaši je na transparentu ispred Osnovnog suda napisao da će dati nagradu od 100 evra onom ko na crtežu nađe vešala.

foto: S.U.

Supruga i sin zabrinuti

- Moja supruga je srčani bolesnik. Sin me stalno zove. Ponudio se da dođe u Kikindu, ali sam mu sugerisao da ostane kraj majke. Sudska straža me obilazi. Svi su veoma korektni prema meni- kaže Almaši.

(Kurir.rs/S.U.)