Foto: Marina Lopičić

PRIMER USPEŠNE PRIVATIZACIJE

NA POZIV NOVIH VLASNIKA: Predsednik Vučić danas obilazi fabriku za preradu mesa Srem Šid

InfoBiz

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obići će danas fabriku za preradu mesa Srem Šid, kao primer uspešne privatizacije iz stečaja.

Vučić tamo dolazi na poziv novih vlasnika, kojima je sporazum o slobodnoj trgovini postignut s Turskom, otvorio vrata za dobro tržište.

Ta fabrika je iz stečaja privatizovana 25. aprila ove godine, a kupio ju je konzorcijum firmi Agropapuk iz Kukujevaca i Industrije mesa Đurđević iz Pećinaca.

Novi vlasnici su uložili dva miliona evra, zaposlili 120 radnika i pokrenuli proizvodnju i već u prvom mesecu rada izvezli goveđe meso u Tursku u vrednosti većoj od milion evra.

Te dve firme, članice konzorcijuma, su među vodećim kompanijama u industriji prerade mesa, sa oko 800 zaposlenih, a godišnje prerade više od 200.000 svinja i 20.000 goveda, uz obrt od oko 80 miliona evra.

Zbog početka rada fabrike Srem Šid, stočari su pokazali veće interesovanje za povećanje broja grla i ostanak na selu.

Odluka o kupovini Srem Šida u stečaju je doneta nakon što je predsednik Vučić uspostavio odlične poslovne i prijateljske veze sa Turskom, što je fabrici iz Šida "garantovalo" tržište.

Kako je ranije najavljeno, prema potpisanom ugovoru do kraja godine će u Tursku otići 4.000 tona govedine, a za sledeću je već dogovoreno najmanje 10.000 tona, u skladu sa Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Turskom.

Novi vlasnici su najavili da će investirati ukupno 3,5 miliona evra.

Srem Šid je nekada bio gigant domaće industrije mesa, koji je od 2001. godine bio u stečaju.

Pre stečaja, fabrika je zapošljavala i do 2.000 ljudi. Srem Šid je privatizovan posle 17 godina i više neuspešnih pokušaja preuzimanja.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)