Foto: Promo

preživeli

NA SNIMANJU SMO PLJUVALI KRV! LAZAR I PETAR RISTOVSKI OTKRIVAJU: Evo šta vas čeka u filmu i seriji KRALJ PETAR PRVI i ko igra princa Đorđa!

Nakon što je prošle nedelje završeno snimanje filma "Kralj Petar Prvi", pala je zadnja klapa istoimene serije, nastale prema motivima romana "Čarape kralja Petra" Milovana Vitezovića.

Pop kultura
> 23:02h

Producent i glavni glumac Lazar Ristovski i njegov sin, reditelj Petar Ristovski, proslavili su sa ekipom poslednji dan snimanja, ali za njih nema odmora jer ih čeka montaža.

"Kad se jedan posao završi na način na koji smo ga mi završili, siguran sam da će rezultati biti odlični. Mi smo na snimanju pljuvali krv i mora projekat o kralju Petru da izrodi nešto što valja. Pravili smo ovaj film u slavu onih koji su ostali na Ceru, Kajmakčalanu, Mačkovom kamenu, na albanskim planinama i Solunskom frontu", kaže Lazar.

foto: Kurir

I Petar je zadovoljan.

"Pomešana su osećanja. Potrebno je da prođe još nekoliko dana da se slegnu utisci. Zadovoljan sam. Imao sam velik i temeljan zadatak. Dali su svi maksimum, što ćete videti na platnu", kaže reditelj.

Glumački je za Ristovskog ovo možda i najteža uloga u karijeri. - Narod o kralju Petru vrlo malo zna. Najteže je bilo u njemu naći živog čoveka, što sam uspeo uz pomoć Petra. On je bio slojevita ličnost, ratnik, političar, intelektualac i dobar uzor svojoj deci. Mislim da će ga nakon ovog filma narod ponovo zavoleti - objašnjava Lazar.

foto: Damir Dervišagić

Jedine zvezde u filmu su Lazar i Danica Ristovski i Radovan Vujović, dok je reditelj dao šansu mladim glumcima Marku Todoroviću (princ Đorđe), Aleksandru Vučkoviću (regent Aleksandar) i Milanu Kolaku (mladi ratnik).

"Pravio sam za svaku ulogu temeljan kasting. Uloge su dobili najbolji na audiciji. Oni imaju potencijal da naprave velike karijere uz malo sreće, koja je potrebna u ovom našem poslu", kaže Petar.

Marko Todorović igra Đorđafoto: Promo

Junak priče i princa Đorđa: Zapamtite dobro ime Marko Todorović

Petar i Lazar smatraju da je najteže mladom Marku Todoroviću, koji igra princa Đorđa. Mladi crnogorski glumac imao je već zapaženu epizodu u seriji "Ubice mog oca".

"Pratimo život Đorđa od 20. do 27. godine. Marku je najviše pomogla da se spremi za ulogu autobiografska knjiga "Istina o mome životu". On je napravio ulogu po mojim instrukcija, a Laušević je igrao princa u nekom zrelijem dobu", kaže Petar.

Ristovski kaže da je dobro obavio svoj posao, a da Lauševiću ne treba pohvala u medijima ko ovom mladom glumcu.

Darovitom reditelju, priznaju, pomoglo je iskustvo s prethodnog filma "Panta Draškić - cena časti", koji je radio s Natašom Drakulić.

"Imao sam već informaciju kako se živelo pre 100 godina. Iz priče o Panti Draškiću mnoge stvari se reflektuju i u našem filmu", objašnjava reditelj.

foto: Promo

Pored filma, publika će naredne godine gledati i seriju "Kralj Petar", koja će prikazati njegov život od dolaska u Srbiju do smrti.

"U seriji će biti materijala koji je fantastičan. Srbija nije imala ovakvu produkciju. Ništa ne liči na ovo što smo mi napravili. 'Pad dinastije Obrenović' jeste dobra serija, ali skromna. 'Kralja Petar Prvi' podseća na holivudske produkcije, a dali smo joj opet jednu intimnu i emotivnu dimenziju. Serija je spoj spektakla i intimnih ljudskih priča", objašnjava producent.

Petar Ristovski smatra da je još rano da naše serije poredimo s onima na HBO mreži.

"Od tog kvaliteta jako smo daleko. Moramo da se takmičimo i težimo da budemo kao oni. Pokušali smo da se približimo tim serijama. Ne možemo mi da budemo Amerikanci. Ne treba da bežimo od onoga šta je naša kultura, već da se time bavimo i da je uzdižemo. Posao nas umetnika jeste da se bavimo istorijskim ličnostima koje su uzdizale Srbiju", zaključuje reditelj.

Pevaće se "Tamo daleko": Bez te pesme nema ni Srbije

U filmu "Kralj Petar" pevaće se i himna "Tamo daleko", koju su od 1917. izvodili svi saveznički vojnici na Solunskom frontu na svojim jezicima, ali sa obaveznim stihom "Živela Srbija". - Bez te pesme u tom vremenu nema ni Srbije - poručuje producent.,

foto: Promo

(Kurir, Ljubomir Radanov/ Foto: Promo, Damir Dervišagić)