Foto: Promo

Tradicionalno

42. festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji!

Srbija
> 14:06h

Svetskom premijerom „Korena“ u ponedeljak 13. avgusta počinje 42. Festival filmskog scenarija (FFS) u Amfiteatru u Vrnjačkoj Banji, koji će trajati do 17. avgusta. Pored ovog filma, publika će moći da vidi još 14 filmskih ostvarenja prevashodno iz Srbije, ali i iz Makedonije i Bosne i Hercegovine u postfestivalskom programu.

Na ovogodišnjem 42. FFS publika će u pet festivalskih dana gledati „Senke nad Balkanom“ Bjelogrlića, „Meso“ Saše Hajdukovića, „Izgrednici“ Dejana Zečevića i mnoge druge. U pratećim programima festivala i ove godine biće Škola filmske dramaturgije „Slobodan Stojanović“, na kojoj će predavači biti Nikola Pejaković, Đorđe Milosavljević, Dimitrije Vojnov i Ivan Velisavljević. Školu filmske kritike vodiće novinar Vladimir Džudović, dok će publici biti predstavljene i knjige „Više od istine Kadijević o Kadijeviću“ i kritički vodič kroz srpski film 2000/2017.

foto: Promo

Ovaj 42.FFS biće specifičan i po tome što će imati i svoj prateći muzički program. U ponedeljak, 13. avgusta na novom Trgu kulture u Vrnjačkoj Banji u 19 časova publici će se predstaviti Kolja i 4 prsta, dok će na istm mestu u isto vreme narednih festivalskih dana filmsku muziku svirati The Bone Shakers.

foto: Promo

Tokom festivala održaće se i simpozijum na temu TV film na filmskom festivalu čiji će moderator biti Nebojša Bradić, dok će nakon simpozijuma, 16. avgusta, u bioskopu biti prikazane i tri TV drame „Beogradska trilogija“ Biljane Srbljanović, „Paviljoni“ Milene Marković i „Ne igraj na Engleze“ Vladimira Đurđevića. U sredu, 15. avgusta gosti će posetiti rodnu kuću Sonje Savić u Donjoj Gorevnici kod Čačka.

O tri nagrade 42. Festivala filmskog scenarija odlučivaće žiri u sastavu Ivan Velisavljević, Boško Ruđinčanin i Bojan Vuletić. Umetnički direktor ovog festivala je glumac Marko Živić, organizator Kulturni centar Vrnjačka Banja, a pokrovitelji Ministartstvo kulture i informisanja i Opština Vrnjačka Banja.

D.G.