Foto: Printscreen YouTube

otkriće

NEVEROVATNO! OTKRIVENO SKRIVENO BLAGO SRPSKE ISTORIJE ZA KOJIM SE VEKOVIMA TRAGA: Na dnu jezera Gazivode ronioci pronašli srednjovekovno nasleđe! (VIDEO)

Srbija

Jezero Gazivode na severu Kosova predstavlja veoma važnu stratešku tačku. Onaj ko kontroliše Gazivode, kontroliše snabdevanje vodom i električnom energijom na teritoriji celog Kosova.

Međutim, značaj ovog jezera je veći nego što možemo da zamislimo, a tajne koje prekriva voda, otkrio je režiser filma "Gazivode, putevi Jelene Anžujske", Dušan Jovović.

Zahvaljujući svojim naporima i izuzetnom zalaganju, doktor digitalne umetnosti, Dušan Jovović, okupio je međunarodni tim istraživača koji su u dubinama jezera Gazivode otkrili ostatke dvora čuvene srpske srednjovekovne kraljice Jelene Anžujske, kulu zvonara iz 13. veka, dve srednjovekovne crkve, devet rimskih nekropola, a to je samo deo otkrića i spomenika koji svedoče o srednjovekovnoj, ali i mnogo daljoj istoriji ovog tla.

Film "Gazivode, putevi Jelene Anžujske" rasvetliće zašto je majka Svetog kralja Milutina i prabaka Dušana Silnog, značajna, a istovremeno i intrignatna istorijska ličnost.

Postoji mogućnost, da je tokom rada na ovom projektu, otkriveno mesto na koje su prenete mošti Jelene Anžujske, a za kojima se decenijama traga.

(Kurir.rs/Srbija Danas/Foto: Printscreen)