Foto: Printscreen RTRS

Predsednik Republike Srpske o rešavanju kosovskog čvora

DODIK ZA KURIR: Albanci nisu vlasnici Kosova! Sever pripojiti Srbiji!

Politika
> 10:06h

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručuje da je Kosovo i Metohija najznačajnije pitanje za Srbiju i svakog Srbina, gde god se on nalazio. On za Kurir kaže da se protivi ideji podele Kosmeta i predlaže da se sever pokrajine pripoji Srbiji.

- Smatram da bi četiri opštine sa severa Kosova trebalo da se reintegrišu u teritorijalni sastav Srbije, ali da se ujedno obezbede sva prava i najveći stepen zaštite srpskog naroda i crkvene imovine na KiM, kao i da se za nju traži neka vrsta eksteritorijalnosti. Stvoren je utisak da su Albanci navodno vlasnici Kosova, ali je činjenica da u četiri opštine na severu KiM dominira srpsko stanovništvo, koje nije spremno da tamo bude manjina - kaže Dodik.

Onima koji osuđuju njegov ili slične predloge i zalažu se da se čitavo Kosovo reintegriše u Srbiju poručuje da ne razmišljaju o posledicama.

- To bi podrazumevalo značajne promene i u političkom životu. Učešće Albanaca u biračkom telu bilo bi više od 20 odsto, a poštujući međunarodne principe, njima bi moralo da se da 30 odsto mesta u parlamentu, pa i bitne državne pozicije, poput predsednika Skupštine... Pitanje je da li bi građani Srbije na to pristali i da li bi Srbija mogla to da podnese - navodi Dodik.

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš smatra da je to svakako dobro rešenje za Srbiju u ovom trenutku, ali da nema nikakve veze s Dodikom kao predlagačem.

- O ovakvoj vrsti razgraničenja je pre nekoliko decenija govorio Dobrica Ćosić, a već nekoliko godina kao jedino ozbiljno ga promoviše Ivica Dačić. Vučić, kao odgovoran državnik, s najvećom podrškom u narodu, rekao je da smatra da je razgraničenje nešto što može biti dobra opcija za srpski narod na Kosovu, SPC, kao i za Srbiju - navodi on.

Dodaje da jednoglasje albanskih političara na KiM, opozicije Srbije i NVO protiv tog Vučićevog predloga ukazuje da je dobro i održivo: - Takođe, veoma nervozne i negativne reakcije albanskih lobista na ovaj predlog govore u prilog tome da se treba ozbiljno boriti za ovo rešenje kao trajno rešavanje srpsko-albanskog pitanja.

Bez sukoba Srpska proglašava nezavisnost ako Kosovo dobije stolicu u UN

Dodik kaže da ostaje pri stavu da RS treba da bude nezavisna država, iako isti oni koji njima spore pravo na osamostaljivanje to dozvoljavaju Albancima na Kosovu. - Kada je neformalna grupa proglasila 2008. nezavisnost KiM, parlament RS je doneo rezoluciju prema kojoj bi, po istom principu prava na samoopredeljenje, i RS proklamovala nezavisnost ako Kosovo dobije stolicu u UN. Ta rezolucija je i dalje na snazi. Ne bi u tom slučaju bilo sukoba. Ne bi se to desilo za dan, mi bismo se na miran način borili za svoja prava.

Skandal Čanak za nezavisno Kosovo

Predsednik LSV Nenad Čanak, govoreći o kosovskom pitanju, oštro se usprotivio promeni granica na Balkanu i ocenio da bi to dovelo do novih ratova: - Podsećamo da se granice menjaju samo ratom i zbog toga ne verujemo u priče o ugovorenoj razmeni teritorija i mirnoj promeni granica. Još manje verujemo u priče o "korekciji granice", jer bilo kakva razmena teritorija podrazumeva i razmenu stanovništva i nova etnička čišćenja.

Kurir.rs/Biljana Bojić