Foto: Dragana Udovičić

Autorski tekst POZNATOG ISTORIČARA

PREDRAG MARKOVIĆ: Ne odlagati rešavanje kosovskog problema! Rešenje mora da bude veoma neobično!

Problem Kosova je jedinstven. U Evropi nikad nisu otimali deo zemlje, osim u vreme svetskih ratova. Zato rešenje mora da bude veoma neobično i kad je reč o granicama i kad je reč o suverenitetu. Nadam se da ćemo imati mudrosti da prepoznamo šta je dobro za Srbe, te snage i strpljenja da to sprovedemo.

Politika

Nekoliko puta u istoriji smo odlagali rešavanje krupnih pitanja, dok nije bilo kasno. Tako smo dve decenije odlagali takozvano Hrvatsko pitanje. Onda smo Hrvatskoj 1939. godine dali autonomiju, kojoj se nisu nadali koju godinu ranije. Ali već je bilo kasno, ekstremisti su suviše ojačali. Sa druge strane, bilo je pokušaja da se problemi rešavaju „olako obećanom brzinom“, kao kad smo hapšenjem Azema Vlasija otvorili prostor mnogo gorima.

Ova generacija državnika ima možda najnezahvalniji zadatak u istoriji. Građani Srbije iscrpljeni su nedefinisanim statusom Srbije, a stabilizacija države na jugozapadu svakako da bi doprinela boljem životu svih građana. Jer, mi ne znamo gde je Srbija sada. Razjašnjavanje odnosa i jedno trajno rešenje tragičnog sukoba između dva balkanskog naroda doprineće blagostanju građana Srbije.

O ideji razgraničenja Srba i Albanaca, koja je sada aktuelna, zapravo se govori decenijama, tu temu je još sedamdesetih godina prošlog veka pokrenuo akademik Dobrica Ćosić.

A razgraničenje Srba i Albanaca ne podrazumeva povlačenje granice na Ibru, već poseban status za sve Srbe na Kosovu i Metohiji u različitim stepenima. Razgraničenje mora da bude veoma nijansirano. Ono ne podrazumeva da se potpuno zaborave Srbi južno od Ibra, već da Srbi u enklavama, kao i naše svetinje i manastiri, imaju poseban status.,

Kurir / E.K.

Foto: Dragana Udovičić