Foto: Marina Lopičić

Demokrate podržavaju sve apele nevladinih organizacija

DS TRAŽI: Povucite Zakon o socijalnoj zaštiti

Politika
> 11:06h

BEOGRAD - Demokratska stranka zatražila je danas da se iz skupštinske procedure povuče Predlog izmena Zakona o socijalnoj zaštiti, jer smatraju da nije usklađen sa Ustavom Srbije, međunarodnim konvencijama i standardima u oblasti socijalne zaštite, saopšteno je iz te stranke.

Oni ističu da su izmene Zakona o socijalnoj zaštiti u suprotnosti sa Akcionim planom za Poglavlje 23 u pregovorima o pridruživanju sa Evropskom unijom. Kažu da su izmene tog zakona pripremljene praktično u tajnosti, bez konsultacija sa relevantnim organizacijama i stručnom javnošću i da ni po čemu ne odgovaraju potrebama države i društva koje istinski teži članstvu u EU.

"Predloženim izmenama Zakona o socijalnoj zaštiti u pravni sistem se uvodi prinudni rad, čitava oblast socijalne zaštite se centralizuje i daju prevelika ovlašcenja, ali i obaveze, lokalnim centrima za rad", navodi se u saopštenju i dodaje da se iz izmena zakona vidi namera predlagača da umanji prava korisnika socijalne zaštite.

DS ističe da podržava sve apele nevladinih organizacija koje traže da izvršna vlast odustane od predloženog zakona, te da se u otvoreno proceduri pripremi nov predlog zakonskog teksta.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)