Foto: Printscreen YT

traže hitna rešenja

PROTESTI U BIHAĆU ZBOG MIGRANATA: Stiže zima, a problem smeštaja za izbeglice još nije rešen! (VIDEO)

Građani Bihaća protestovali su danas zog migrantske krize zahtevajući od nadležnih hitno rešavanje tog problema.

Bosna i Hercegovina
> 14:36h

Oni su se okupili na Gradskom trgu nezadovoljni ponašanjem nadležnih, koji ne rade ništa konkretno po pitanju pronalaska adekvatnih smeštajnih kapaciteta za mnogobrojne migrante sa područja Unsko-sanskog kantona.

Podršku sugrađanima dao je i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić koji već izvesno vreme poziva nadležne u Savetu ministara i Ministarstvu sigurnosti BiH da hitno reaguju i reše probleme koje nosi migrantska kriza pre nego što stigne hladno vreme.

Organizator protesta je Forum građana "Bihaćka građanska inicijativa" u kojem ističu da je situacija u gradu poprimila "alarmantnu formu".

"Kada to kažemo, ne mislimo da ljudi po gradu nose oružje, nego je činjenica da u Bihaću 10 posto stanovništva, odnosno blizu 5.000 ljudi, čine migranti. To nije zanemariv procent, jer zamislite kada bi u Sarajevu bio taj procent, tada bi to bilo 50.000 ljudi", rekao je Halid Dedić, predsednik Foruma.

On ističe da je na početku migrantske krize u ovom gradu bilo mnogo problema vezanih za ishranu migranata, smeštaj, zdravstvenu zaštitu pa su se pojavile i razne bolesti.

U međuvremenu, stanje u domenu zdravstva i ishrane se popravilo, jer su pojedine UN organizacije postigle sporazume s domaćim institucijama i nevladinim organizacijama. Problem, međutim, i dalje predstavlja smeštaj migranata.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto printscreen YT