Foto: Printscreen Facebook, Printscreen Dojče Vele

Tviter se usijao od komentara

DOPISNIK DOJČE VELE IZAZVAO HAOS: Napisao tekst Kolaps turske lire – ni Alah ne pomaže, pa naslovom uzburkao društvene mreže! Uvrede i psovke samo pljuštale!

Društvo
> 15:10h

Dopisnik Dojče vele Nemanja Rujević izazvao je buru reakcija prenoseći za ekonomsku rubriku tekst iz nemačke štampe koji se bavi analizom finansijskog stanja u Turskoj.

foto: Printscreen Dojče Vele

Ipak, naslovom "Kolaps turske lire - ni Alah ne pomaže" navukao je na sebe gnev brojnih korisnika društvenih mreža. Ovakav naslov je, naime, osvrt na Erdoganovu izjavu "Ako oni imaju dolar, mi imamo narod i Alaha uz nas", ali mnoge njegove kolege i čitaoci smatraju ga neprikladnim.

Mđu prvima je reagovao poznati novinar iz Bosne i Hercegovine Sanel Kajan, takođe nekadašnji dopisnik Dojče velea.

"Dojče vele je nekad bio profesionalan i objektivan medij. Dojče vele nekad ni u snu nije mogao imati ovakve naslove. Dojče vele je nekad poštovao verske osećaje. Dojče vele se nekad zalagao za visoke novinarske standarde. Nekad", napisao je Kajan na svom Tviter nalogu.

Nemanja je ubrzo odgovorio kolegi, takođe na pomenutoj društvenoj mreži, istakavši da je problematika pitanje medijskih sloboda.

foto: Printscreen Facebook

"Evo ga i jedan iz konkurencije, bivši dopisnik Dojče vele, našao se uvređen samim pominjanjem Alaha. Ako ne kapira slobodu medija, pa ga ovo vređa, žalim slučaj. Niko mu nije ni garantovao da će svet mariti za njegovu preteranu krhkost", uzvratio je Rujević.

On je u nastavku podelio još nekoliko komentara na isti tekst koji su sadržali veoma eksplicitne psovke i uvrede, citiravši za kraj Marvelovog fiktivnog junaka Volverina: "Dođite, nećete se vratiti".

(Kurir.rs/Foto: Printscreen/Facebook, Printscreen/DW)