Foto: Shutterstock

bankarsko tržište

SRBI NAJVIŠE ŠTEDE U DINARIMA: Za 6 godina utrostručena štednja u domaćoj valuti

InfoBiz

Dinarska štednja je u poslednjih šest godina utrostručena, sa nivoa od 18 milijardi iz avgusta 2012. godine na 54,4 milijarde dinara u julu 2018. i nastavlja da raste, saopšteno je danas iz Narodne banke Srbije.

U istom periodu, povećana je i devizna štednja - sa 7,9 milijardi evra (936 milijardi dinara) na 9,7 milijardi evra (1.147 milijardi dinara).

Kako ističu iz NBS, poverenje građana u domaću valutu je povećano zahvaljujući merama monetarne politike i postignutoj trostrukoj stabilnosti - inflacije, deviznog kursa i finansijskog sistema. Činjenicu da su i dinarska i devizna štednja povećane uprkos smanjenju kamatnih stopa na oročene depozite stanovništva, tumače kao orabrujuću i kao izraz poverenja građana u finansijski sistem.

"U proteklih šest godina postignuti su značajni rezultati na stvaranju povoljnog domaćeg ekonomskog ambijenta. Međugodišnja inflacija, koja je u oktobru 2012. iznosila 12,9 odsto, smanjena je do kraja 2013. na nivo od 2,2 procenta, i već pet godina se uspešno održava na niskom i stabilnom nivou, uporedivom sa inflacijom u razvijenim zemljama", napoiminju iz NBS.

Dodaju da je postignuta i očuvana relativna stabilnost deviznog kursa, i da je dinar danas prema evru na gotovo istom nivou na kojem je bio u avgustu 2012., pri čemu su neto devizne rezerve na najvišem nivou od 2000. godine.

Iz centralne banke najavljuju da će dva puta godišnje, u januaru i u julu, NBS objavljivati analize o isplativnosti dinarske i devizne štednje, a da je najnovija takva analiza kojom su obuhvatili period od avgusta 2012. do jula 2018. godine ukazala na veću isplativost štednje u domaćoj valuti i u kratkom i u dugom roku.

Prema toj analizi, štediša koji je u avgustu 2012. položio 100.000 dinara na dinarsku štednju oročenu na godinu dana i svake godine obnavljao ugovor, dobio bi u julu 2018. godine oko 32.000 dinara (270 evra) više u odnosu na štedišu koji bi u istom periodu i uz iste pretpostavke položio 100.000 dinara u evrima na deviznu štednju.

Analiza pokazuje da je i štednja u dinarima oročena na godinu dana, bez zanavljanja štednog uloga, bila isplativija od štednje u evrima tokom proteklih šest godina.

"Veća isplativost dinarske štednje rezultat je niske inflacije i relativno stabilnog kursa dinara prema evru koje je NBS postigla i održala tokom prethodnih šest godina, zatim relativno viših kamatnih stopa na štednju u domaćoj valuti nego na deviznu štednju i činjenice da se na prihode od kamata na dinarsku štednju ne plaća porez, za razliku od devizne štednje na koju se kamatni prihod oporezuje po stopi od 15 odsto".

Uzimajući u obzir značaj koji depoziti u domaćoj valuti - i privrede i građana, imaju za stabilnost čitavog finansijskog sistema, kao i činjenicu da štednja građana predstavlja najsigurniji način očuvanja vrednosti novca i omogućava buduću potrošnju, NBS će i ubuduće, zajedno sa Vladom Srbije, nastojati da svojim merama, aktivnostima i komunikacijom sa javnošću kreira okruženje koje podstiče njeno prikupljanje i kontinuirani rast, poručuju iz centralne banke.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Shutterstock)