Foto: Vlada Srbije

Država ulaže u ovaj deo Srbije

PREMIJERKA OBIŠLA I LEPENSKI VIR: Devizni priliv od turizma biće 1,3 milijarde evra

InfoBiz

LEPENSKI VIR - Premijerka Ana Brnabić je danas posetila arheološko nalazište Lepenski Vir i izjavila da će ove godine devizni priliv od turizma dostići oko 1,3 milijarde evra i da ćemo imati oko 3,5 miliona turista.

Premijerka je sa predstavnicima lokalne samouprave i direktorom Nacionalnog parka Đerdap obišla turistički prostor na kom je planirana izgradnja marine, pristaništa i vizitorskog centra.

foto: Vlada Srbije

Ona je rekla novinarima da se u 2019. očekuju još veći rast u turizmu.

"U 2017. smo imali oko 1.000 kruzera sa oko 130.000 turista. U prvih šest meseci ove godine imamo za skoro 40 odsto bolje rezultate nego u istom periodu 2017. godine. Imamo 31 odsto više kruzera i 38 odsto više turista na kruzerima", rekla je Brnabić.

Ona je najavila da će država nastaviti da ulaže u razvoj Lepenskog Vira i Nacionalnog parka Djerdap, kao i u razvoj turizma u celoj Srbiji.

Premijerka je naglasila da opština Majdanpek, kojoj pripada Lepenski Vir, ima ogromne potencijale za razvoj rudarstva i turizma i da će država pomoći Majdanpeku da ih iskoristi.

foto: Vlada Srbije

Brnabić je izrazila očekivanje da će RTB Bor, u čijem je sastavu Rudnik bakra Majdanpek, imati još više zaposlenih sa dolaskom strateškog partnera, kao i da će u tom delu Srbije biti još veći broj turista.

Kako je rekla, važno je da nastavimo da otvaramo pristaništa, kao što je ove godine otvoreno pristanište na Dunavu u Golupcu, na samom ulasku u Nacionalni park Djerdap.

"Često ne znamo ni u Srbiji kakve lepote sve imamo, na nama je da otkrijemo ovakva mesta, ne samo za strance već i naše građane. Zato je važno da imamo veći broj hotela i da ulažemo u lokalne puteve", navela je Brnabić.

Predsednik opštine Majdanepk Dejan Vagner je zahvalio premijerki na poseti i istakao da to pokazuje da državni vrh vodi računa o Majdanpeku i tom delu istočne Srbije. Podsetio je da je pre nepunih godinu dana i predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio Majdanek.

On je naglasio da je zahvaljujući rešavanju pitanja RTB - a Bor država pomogla opstanak Bora i Majdanpeka, kao rudarskih gradova.

"Očekujemo podršku da se iznađe odgovrajuće rešenje za industriju za praradu metala, u čijem su sastavu Zlatara Majdanpek i Megaplast Donji Milanovac. Da se iznađe rešenje koje će omogućiti pokretanje bilo kakve proizvodnje u ova dva preduzeća, da se na taj način otvore nova radna mesta i uposli radna snaga ženskog pola, pošto majdanpeški rudnik upošljava pretežno muškarce", rekao je Vagner.

foto: Vlada Srbije

Direktor turističkog prostora Lepenki Vir Vladimir Nojković je naglasio da je to područje jedinstveno kulturno nasleđe ne samo u Srbiji već i u Evropi.

"Srbija ima šta da ponudi u tom pogledu, mi smo se sve ove godine trudili da Lepenski Vir izgleda lepo i da bude ponos svima nama, a u tome smo imali pomoć Vlade Srbije i opštine", kazao je on.

Direktor Nacionalnog parka Đerdap Lazar Mitrović je rekao da je to navjeći nacionalni park u Srbiji i da sve projekte finasiraju iz sopstvenih sredstava.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Vlada Srbije)