Foto: Marina Lopičić

ugljanin opet u akciji

SAD IM NE VALJAJU ZAKONI O NACIONALNIM MANJINAMA: Nacionalni savet Albanaca i Bošnjačko nacionalno veće podnose zajedničku žalbu Ustavnom sudu

Politika

BUJANOVAC - Nacionalni savet Albanaca (NSA) i Bošnjačko nacionalno veće (BNV) podneće u septembru zajedničku žalbu Ustavnom sudu zbog dva zakona o nacionalnim manjinama koja su ovog leta usvojena a koja smanjuju prava manjina koja su već postojala, izjavio je danas predsednik NSA Šukri Imeri.Imeri je za agenciju Beta izjavio da Ustav Srbije ne predvidja smanjenje ljudskih i manjinskih prava nego samo njihovo povećavanje, zbog čega i očekuje da će zajednička žalba nacionalnih saveta Albanaca i Bošnjaka biti usvojena.

foto: Aleksandar Jovanović

"Žalićemo se na Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina kao i Zakon o zaštiti prava i sloboda manjina a žalba se pre svega odnosi na to što novi zakoni predvidjaju da predsednik neke političke stranke ne može u isto vreme biti i predsednik nacionalnog saveta. Takodje, u sadašnjem statusu nacionalni saveti su na nivou nevladinih organizacija", kazao je Imeri.

Prema njegovim rečima, nacionalni saveti mogu da daju svoje mišljenje u svim oblastima ali zakon ne obavezuje nikoga da to mišljenje ili odluke i sprovede.

"Mislimo da nacionalni saveti nemaju sada nikakav status nego da su više kao nevladine organizacije, dok mi želimo da naš status i naša ovlašćenja budu izvršna. Ako Ustavni sud po žalbi koju se spremamo da podnesemo utvrdi da je zakon ili neki njegov član protivustavan može da ga vrati nazad na ponovo razmatranje", rekao je Imeri.

foto: Fonet/Ljiljana Stanojević

Podnošenje zajedničke žalbe Ustavnom sudu Srbije dogovoreno je prilikom posete predsednika BNV Sulejmana Ugljanina Bujanovcu, povodom čega su i predsednici NSA i BNV potpisali zajednički dokument.

Tom prilikom potpisan je i dokument podrške BNV deklaraciji koju su 14. jula na zajedničkoj skupštini u Bujanovcu usvojili albanski odbornici iz opština Bujanovac, Preševo i Medvedja, kojom su, kako se u dokumentu navodi, dali legitimitet "kosovskom predsedniku, premijeru i pregovaračkom timu sa Beogradom u Briselu da zastupa interese Albanaca Preševske doline".

(Kurir.rs/Beta)