Foto: AP

kritika

DUTERTE UPOZORIO KINU: Ne možete govoriti drugima da se drže podalje od veštačkih ostrva, to su međunarodne vode

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte rekao je danas da je kinesko polaganje prava na vazdušni prostor iznad veštačkih ostrva i okolnih voda u spornom Južnom kineskom moru "pogrešno" i da Peking ne treba da govori drugima da odu iz tih područja da bi se izbegli eventualni sukobi.

Planeta

"Ne možete napraviti ostrvo i reći da je vazduh iznad tih veštačkih ostrva vaš. To je pogrešno jer su te vode ono što smatramo međunarodnim morem", rekao je Duterte i dodao da je "pravo neškodljivog prolaza garantovano" i da "nije potrebna dozvola za plovidbu otvorenim morem".

Manila je pre dve nedelje Kini izrazila zabrinutost zbog sve većeg broja upozorenja filipinskim avionima i brodovima da se drže podalje od kineskih veštačkih ostrva.

Takodje, kineska vojska je više puta prošle nedelje upozorila američki mornarički izviđački avion da "odmah ode i drži se dalje da bi se izbegli nesporazumi".

"Nadam se da će Kina voditi računa o svom ponašanju", izjavio je filipinski predsednik i upozorio da će u spornim vodama "jednog dana komandant usijane glave samo pritisnuti obarač".

On je ipak pohvalio Peking zbog spremnosti da pruža pomoć.

Duterte je govorio pred publikom u kojoj je bio američki ambasador i drugi strani gosti, a izjava je njegova retka kritika Kine sa kojom želi da izgradi bolje odnose.

Kurir.rs/Beta

Foto: AP