Foto: KSS

ZA POLUFINALE SA FRANCUSKOM

ORLIĆI DEMONSTRIRALI SILU: Srpski kadeti pregazili Sloveniju i plasirali se u četvrtfinale EP

Muška kadetska reprezentacija Srbije, igrači rođeni 2002. godine i mlađi, plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva koje se održava u Novom Sadu.

Košarka

Izabranici selektora Vlade Vukoičića su u meču 1/8 finala ubedljivo savladali selekciju Slovenije koja je samo u prvih nekoliko minuta pružala snažan otpor. Srpski kadeti su uz pomoć bučne novosadske publike odigrali do sada najbolju utakmicu na šampionatu, a sve dileme oko pitanja pobednika rešili su već u prvom poluvremenu. Naš mladi tim je bio opušten i razigran, konačno je proradio i šut za tri poena, a uz veliku borbenost i nesebičnu igru uverljiva pobeda nije mogla da izmakne: Srbija – Slovenija 88:63 (26:17, 24:13, 16:18, 22:15).

Protivnik reprezentacije Srbije u četvrtfinalu koje je na programu u sredu od 20:30 časova biće selekcija Francuske koja je u osmini finala savladala Nemačku sa 83:56.

Dosta promašaja i ishitrenih poteza obeležilo je početak meča. Nešto bolje se na samom startu snašla selekcija Srbije koja je povela sa 7:5 u petom minutu. Rival je uzvratio i sa dve trojke preokrenuo rezultat – 14:11. Srpski reprezentativci od tog trenutka kreću furiozno i preko Nikole Manojlovića, Matije Svetozarevića i sjajnog Stefana Agoča prvu četvrtinu rešavaju u svoju korist sa ubedljivih 26:17. Do dvocifrenog vođstva (31:19) tim selektora Vukoičića došao je u 12. minutu posle trojke Vojina Ivkovića, a kad je sa iste udaljenosti pogodio i Manojlović bilo je 40:24. U istom ritmu nastavili su srpski kadeti i u finišu prvog poluvremena koje su okončali sa kapitlanom prednošću – 50:30.

Serijom 5:0 Slovenci su počeli drugo poluvreme i upozorili naše reprezentativce da opuštanja ne sme da bude. Rival je na sve načine pokušavao da se vrati u igru, ali posle dve trojke Nikole Manojlovića opalo im je samopouzdanje. Srbija je posle 30 minuta igre i dalje imala ogromnu prednost 66:48. Nisu se na tome zaustavili naši reprezentativci, želeli su da u velikom stilu završe utakmicu. Odličan je u poslednjem periodu bio Lazar Stefanović, dok su se svi ostali trudili da se ubedljivom pobedom – 88:63 zahvale novosadskoj publici na sjajnoj podršci.

"Za razliku od početnog šoka i poraza od Španije, iz utakmice u utakmicu igramo bolje i sigurnije. Vraća se samopouzdanje, popravlja se šut. Što se tiče odbrane, imamo jednu vrstu agresivnosti, dobru energiju, iako nije lako spremati i igrati utakmice dan za danom. Pobedu protiv Slovenije slavićemo par minuta, jer za manje od 24 časa je duel sa Francuskom. Čeka nas izutena atletska ekipe, sa puno individualnih rešenja, dobro su selektirani, ne čak za evropske klubove, već za NBA. To sve ne umanjuje nažu želju i motiv. Moramo biti pametniji i mudriji od njih. Fizikalijama im se sigurno ne možemo suprotstaviti, već taktikom,pametnom i racionalnom igrom", istakao je seletkor srpskih kadeta, Vlada Vukoičić.

SRBIJA U16: Ivković 5, Paunović 4, Manojlović 22, Agoč 15, Andrić 2, Stefanović 18, Svetozarević 4, Mušikić 6, Tarlać 4, Škobalj 6, Joksimović 2, Pavićević.

SLOVENIJA U16: Ciani, Ivanković 1, U. Klavžar 12, Medved, Krmac 2, Tekavčič 7, Snoj 2, Fajfar 3, K. Klavžar 8, Frelih, Malovčić 19, Scuka 9.

(KSS)