Dobri rezultati predsednika dr Milana Božića

Požega postaje veliki regionalni centar!

Srbija
> 10:00h

Požega bi uskoro mogla da postane regionalni lider, kako u putnoj infrastrukturi tako i u privrednoj. Izgradnjom auto-puta stvoriće se uslovi da se otvori prava industrijska zona. Međutim, nije reč samo o auto-putu, poslednjih godina mnogo je uloženo u ovu opštinu.

Prema rečima predsednika opštine Požega dr Milana Božića, budući auto-put će ovom gradu dati veliku šansu da postane ozbiljan regionalni centar, međutim, ne smemo zaboraviti magistralni put Čačak–Požega, koji je korist za celu državu.

– Reč je o investiciji koja je vredna oko 800 miliona dinara, a negde oko 20 kilometara prolazi kroz našu opštinu. Aktivirana je i asfaltna baza koja je na placu „Napretka“. Sledeće godine u planu je da se radi magistralni put Požega–Arilje, a takođe radimo i na projektu magistralnog puta Kosjerić–Požega, koji je deo rute Subotica – Novi Sad – Šabac – Valjevo – Kosjerić – Požega – Južni Jadran – kaže Božić i dodaje da težak saobraćaj treba izmestiti van grada.

Kada se bude radila totalna rekonstrukcija magistralnog puta Kosjerić–Požega, treba da se ostavi obilaznica – petlja ili kružni tok iz pravca Kosjerića i na taj način ćemo izmestiti teški saobraćaj. Taj projekat je vredan skoro 300.000 evra – kaže Božić i dodaje da se radovi na poslovno-stambenom objektu Treći rejon uskoro završavaju, a da su radovi na sanaciji bedema počeli juče.

foto: Promo

Opština Požega zajedno sa „Putevima Srbije“ radi na tome da saobraćaj u ovom gradu bude što bezbedniji. Vlasnici kafića zajedno s lokalnom samoupravom moraće da učestvuju u poštovanju zakonskih propisa koji nalažu da se mora ostaviti minimum 1,2 metra prostora kako bi pešaci mogli nesmetano da prolaze. Rekonstruisana je i okretnica u Ulici požeških ratnika i izgrađen deo kišnog kolektora prema Ulici Momčila Tešića. Potpuno je rekonstruisana Ulica Nikole Tesle, asfaltirana je Ulica braće Mićić, delovi ulica Bana Milutina iznad Lovačkog doma i Vojvode Mišića kod Hale sportova, kao i raskrsnica Nićifora Maksimovića i Braće Leković. Trotoare su dobili stanovnici ulica Braće Leković, Knjaza Miloša, Bolničke i Sretenjske. Značajni radovi su bili usmereni i na održavanje javne rasvete, pa je instalirano 1.365 sijaličnih mesta sa oko 45 kilometara.

Za vodosnabdevanje iz budžeta ove opštine će se investirati šest miliona dinara, a realizovan je i projekat rekonstrukcije Osnovne škole „Emilija Ostojić“, vredan više od 21.628.000 dinara.

– Izdvojili smo tri miliona kako bismo opremili kabinet za mehatroniku, za obuku učenika novog smera u Tehničkoj školi – ističe Božić.

Kada je reč o socijalnoj zaštiti, u saradnji s Centrom za socijalni rad realizovana je popravka kotla i rekonstruisan sistem grejanja u Domu za stare na Savincu, a u saradnji s ministarstvom završen je i lift, koji je izuzetno potreban korisnicima ovog doma. Opština je uložila dodatna sredstva za grejanje u bolnici na Savincu, a realizovan je i projekat rekonstrukcije grejanja u Domu zdravlja u Požegi.

– Vrhunac angažovanja požeškog rukovodstva u oblasti zdravstva bila je odluka da se obezbede sredstva za popravku skenera u užičkoj bolnici, čime su omogućeni pregledi na ovom aparatu za građane Požege, ali i ostalih opština Zlatiborskog okruga. Opština je obezbedila putničko vozilo za potrebe patronažne službe, dok je kombi vozilo nabavljeno za potrebe Doma zdravlja i bolnice na Savincu – kaže Božić i dodaje da je najnovija dobra vest za zdravstvo u Požegi nabavka specijalnog vozila, pokretne ambulante sa najsavremenijom opremom i mogućnošću izlaska na do sada nepristupačne terene i dolazak do svakog pacijenta. Ovaj projekat je realizovan uz pomoć Ruske humanitarne misije u Srbiji.

Predsednik opštine dr Milan Božić, Zorica Mitrović, predsednica Skupštine opštine Požega i Atila Pinter, ambasador republike Mađarske u Srbiji foto: Promo

Budžet za poljoprivredu uvećan 10 puta

U odnosu na 2015. godinu, opština Požega je budžet za poljoprivredu uvećala čak 10 puta, pa je tako u poslednje dve godine u razvoj poljoprivrede i sela investirano više od 20 miliona dinara.

– Mislim da moramo i više. Uložili smo 1,5 miliona dinara za nabavku sadnica voća, a poljoprivrednici su prvi put kupili, po subvencionisanim cenama, kosilice, trimere i motorne testere. Proširenju znanja poljoprivrednika takođe se poklanja velika pažnja, pa je samo u prošloj godini o trošku opštine organizovana poseta preko 100 poljoprivrednika Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, a prošle godine je jedna grupa poljoprivrednika I privrednika u organizaciji opštine boravila na studijskom putovanju u Sloveniji – kaže Božić.

Ulažemo u sport i kulturu

Opština Požega rekonstruisala je gradski bazen za 650.000 evra, iako je prvobitno bilo predviđeno da će koštati milion evra.

– Uštedeli smo više od 350.000 evra za rekonstrukciju bazena, a u sportsku halu je uloženo oko četiri miliona dinara. Ponosni smo što je dostupna svim klubovima, potpuno besplatno, a u gradski stadion smo uložili više od tri miliona dinara. Kada je reč o kulturi, osnovali smo amatersko pozorište „Knjaz“ za odrasle, kao i dečji dramski studio. Oformljen je i izložbeni prostor u Klubu mladih. Sve aktivnosti iz oblasti kulture izuzetno su posećene, što je za kolektiv Sportsko-kulturnog centra dodatni izazov i motiv za budući rad – zaključuje Božić.

D.G.