Foto: Printscreen/ Youtube

POGINUO U RATU

SPOMENKO JE IMAO 15 GODINA KADA JE DAO ŽIVOT ZA SRPSKU: Dok moja noga ne kroči na Maglaj, ja ne idem odavde! DANAS BI NAPUNIO 40 (VIDEO)

Spomenko Gostić bio je najmlađi borac Vojske Republike Srpske koji je se sa samo 14 godina pridružio ratu a odlikovan je i Medaljom zasluga za narod.

Bosna i Hercegovina
> 13:32h

Spomenko je rođen je 15. avgusta 1978. u Doboju, a zbog izbijanja rata u BiH nije stigao da završi ni osnovnu školu.

Vrlo mlad je ostao bez oca a 1992, početkom rata, živeo je sa majkom Milenom u selu Jovići kod Maglaja.

"Dok moja noga ne kroči na Maglaj, ja ne idem odavde", govorio je kada je dobio mogućnost da izađe iz ratnog užasa i svoj dečački život nastavi u Parizu.

Na početku rata, umrla mu je i majka, pa je ostao da živi sa bakom koja je septembra 1992. godine poginula u granatiranju sela od strane muslimanskih snaga.

Dečak se posle toga prijavio u Vojsku Republike Srpske gde je imao zaduženje da bude kurir a potom je razvozio hranu borcima na prvim linijama fronta.

Jednom prilikom je sa konjskom zapregom upao u minsko polje, nakon čega je bio lakše ranjen a kasnije je preživeo još jedno ranjavanje.

U napadu muslimanskih snaga na Ozren narod se povukao iz Jovića, ali je dečak sa nekoliko vojnika ostao da brani selo. U martu 1993, tokom granatiranja srpske vojske dečak je teško ranjen da bi 20. marta preminuo i sahranjen je sa stradalim saborcima na seoskom groblju.

Kurir.rs

Foto: Printscreen/ Youtube