Foto: Promo

BESPLATNO

Studenti FSU vas pozivaju na izložbu „Druga priroda” u Galeriji „Drina” – dođite da doživite vizuelnu umetnost!

Edukacija

U petak, 17. avgusta, u 19 časova, u Galeriji „Drina” otvara se studentska izložba „Druga priroda – Second nature”, čije su autorke četiri studentkinje slikarstva sa FSU – Nevena Nešović, Sonja Đorđević, Matea Luković i Tanja Gligorijević. Za studente Fakulteta savremenih umetnosti ovo je još jedna velika potvrda kvaliteta njihovog rada i ogromnog talenta koji poseduju.

Njihove radove odabrala je kustoskinja galerije Aleksandra Lazar, koja je posetila Fakultet savremenih umetnosti, pa će i šira javnost moći da uživa u delima mladih umetnika.

Izložba će biti postavljena do 30. avgusta, a ulaz u Galeriju „Drina” je besplatan.

„Druga priroda – Second nature” – pokušaj umetnika da savremenu tehnologiju uvedu u svakodnevne životne procese

Naslov izložbe – „Druga priroda” je pokušaj umetnica da prikažu procese koji su nam toliko poznati da su u određenom smislu postali naša druga priroda – postali su nam urođeni – ali i da, u isto vreme, preispitaju rutinu takozvane objektivne stvarnosti.

Sve četiri umetnice, studentkinje slikarstva, zainteresovane su da, produbljivanjem minimalističkog pristupa, omoguće pronalaženje forme i prostora umetnosti svojstvenih savremenom trenutku.

Četiri različita uvida u kompleksnost organičke i apstraktne forme govore nam o novom polju interesovanja umetnica mlađe generacije za pronalaženje sopstvenog jezika na raskršću tehnologije, nauke, digitalizacije informacija i apstrahovanog kontinuiteta društvenih i prirodnih odnosa.

4 autorke – 4 različita pristupa spajanju savremenog i sadašnjice

Nevena Nešović (Novi Pazar, 1997) završila je drugu godinu slikarstva na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. Bavi se slikarstvom, videom i digitalnom mikro i makro fotografijom. Koristi fotografiju kao polazište za istraživanje struktura i kretanja mikro i makro svetova. Sonja Đorđević (Budimpešta, 1993) upisala je slikarstvo na FSU i bavi se raznim tehnikama i materijalima, otiskujući boju na platno ili papir u specifičnoj formi. Eksperimentiše fuzijom industrijske podloge i fluidnim nanošenjem i otiskivanjem boje.

foto: Promo

Matea Luković (Beograd, 1990) koristi potencijal materijala kao što su obojeni stiropor, papirne trake i slične za oko provizorne ekspresivne orkestracije u prostoru, kojima posmatra kontinuitet između stvaranja (igre), postavke (kadriranja) i kontekstualizovanja rada. Ovi materijali i forme po svemu odudaraju od tradicionalne skulpture.

Tanja Gligorijević (Pančevo, 1977) student je master studija slikarstva na FSU u Beogradu. Interesovanja su joj usmerena ka likovnoj predstavi korpulentnog tela žene, gde u formi nalazi snagu, lepotu i monumentalnost. Posebnu pažnju daje liniji, kojom definiše skrivene prevoje i nabore tela koji iz realizma prelaze u svedenu lirsku predstavu.

Studije slikarstva na FSU – obrazovanje koje oslobađa umetnike u vama

Studije Likovnih umetnosti na Fakultetu savremenih umetnosti predstavljaju pravi spoj umetnosti i savremenih tehnologija. Studenti stiču kompleksna znanja iz oblasti slikarstva, vajarstva, grafike, ali i fotografije, street arta, konceptualne umetnosti, performansa i body arta, ilustracije i stripa, primenjenih umetnosti, odnosno, najrazličitijih vidova umetničkog izražavanja, bliskih vašem senzibilitetu.

U svom radu koriste najsavremenije tehnologije, pa je njihovo stvaralaštvo podjednako zastupljeno i u digitalnom i u analognom svetu. Na raspolaganju im je tehnologija za kreiranje virtuelne realnosti, gde pomoću HTC Vive VR uređaja prave umetnička dela u 2D i 3D formatu.

Tajna uspeha studenata koji se školuju na Fakultetu savremenih umetnosti leži u individualnom razvoju i podsticanju kreativnosti kako bi mogli slobodno da biraju izražajna sredstva i medije u kojima stvaraju. To za​ rezultat ​ima kreiranje nečeg novog i nesvakidašnjeg.

Za sve one koji požele da nastave svoje školovanje i da svoj talenat razvijaju i produbljuju, na raspolaganju su master i doktorske studije vizuelnih umetnosti na FSU.

Grafički dizajn – po meri savremenog umetnika

Studije grafičkog dizajna na FSU usmerene su ka savremenim tendencijama i u korak prate potrebe koje se javljaju na današnjem tržištu. Studenti mogu da se odluče da dodatno usmeravaju svoje školovanje tako što će se opredeliti za animaciju, ilustraciju i game art, koji je izuzetno popularan i tražen na tržištu rada.

Posetite izložbu studenata FSU u Galeriji „Drina”, koja traje do 30. avgusta, i uživajte u savremenoj umetnosti koja probija granice realnog i na najbolji način oslikava drugu prirodu savremenih umetnika.

(Promo - tekst / Foto:Promo)