Foto: Zpran Stojković

KUVANJE I ZABAVA

DVANAESTI JUBILARNI FIŠ FEST Za posetioce spremamo uživanje u ribljoj čorbi, brojnim specijalitetima od ribe, ali i u atraktivnom muzičkom programu!

Zabava

Od 30. avgusta do 2. septembra, na prostoru nekadašnje Vodene varoši, na platou kod Kule Nebojše, održaće se 12. jubilarni "Fiš fest Beograd ". Posetioci ovog gastronomskog festivala, kao i prethodnih godina uživaće u ribljoj čorbi, brojnim specijalitetima od ribe, ali i u atraktivnom muzičkom programu.

foto: Zpran Stojković

Tokom četiri festivalska dana, očekuje se oko 100.000 posetilaca. Najveće interesovanje, tradicionalno, očekuje se kada varjače ukrste naveći majstori pripremanja riblje čorbe. Tamičenja će se održavati u subotu 1. septembra kada će znanje oprobati mladi kuvari, dok je nedelja 2. septembar rezervisana za profesionalce, najbolje majstore iz Srbije i okruženja.

foto: Zpran Stojković

Zainteresovani sugrađani, mogu da učestvuju u kuvarskim radionicama, ali i slušaju predavanja najvećih majstora i profesora sa prostora bivše Jugoslavije. Na štanodovima koji se nalaze na platou, biće održana prezentacija starih zanata, proizvođača sira, maslinovog ulja, meda kao i turističke ponude Beograda i Srbije. Za najmlađe sugrađane biće organizovan veoma zabavan i interaktivan program u delu ,,Sport klub i Fiš fest dečji kutak''.

foto: Zpran Stojković

Tu će mališani moći da se upoznaju sa raznim veštinama kao što su streličarstvo i pravljenje lukova i strela, izviđačima ali i da uživaju u viteškim borbama koje će se organizovati u viteškom logoru.

Posetioci će moći da uživaju i u nautičkoj izložbi plovila, koja će biti postavljena sva četiri dana, zvanično plovilo Fiš Fest-a.

Predstaviće se najbolji kuvari iz regiona (Bih, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Makedonija...) Pored riblje čorbe, moći će da se probaju bosanske pite i i sarajevski ćevapi. Svoje znanje predstaviće i majstori iz Asocijacije šefova kuvara Srbije i Kulinarske federacije Srbije, kao i gostujući kuvari u delu koji se popularno zove ,,kuvarski šou''- priprema specijaliteta na otvorenom.

I drugog festivalskog dana svoje znanje sa zainteresovanim sugrađanima podeliće najbolji kuvari iz regiona. A prava poslastica biće takmičenje mladih kuvara. Učesnici ovog gastronomskog maratona imaće zadatak jela iz kotlića.

Drugi i treći dan biće interesantan i zbog mediteranskih jela. U specijalnom kazanu od 1.000 litara Savez kuvara Evropskih i mediteranskih regija iz Splita (Hrvatska) kao i gosti iz Crne Gore i naši kuvari pripremaće ''dagnje na buzari'' za 3.000 osoba.

foto: Zpran Stojković

I četvrtog festivalsog dana, kao i prethodna dva dana, predavanje održaće profesori Visoke hotelijerske škole iz Beograda.

Pored gostiju iz regiona, za posetioce hranu će pripremati kuvari restorana "Vodenica" i Ivana Terek iz Somora.

Finale manifestacije je u nedelju u 16 časova, kada će se održati čuveno takmičenje kuvara profesionalavca. Proglašenje pobednika je u 20 časova.

Ni ove godine neće izostati bogat kulturno-umetnički program. Svakog dana od biće održavani koncerti. Nastupaće : Prljavi inspektor Blaža i kljunovi, "Apsolutno romantično", Bend Twilight D.C Koton pikers i "Rok lavirint".

Ulaz na "Fiš fest" je besplatan.

(Promo - tekst / Foto:Promo)