Foto: Avaz.ba/A. Bajramović

ČULE SE I DETONACIJE

GORI DEPONIJA KOD GORAŽDA: Komunalci i vatrogasci sprečavaju da se požar proširi na šumu

Na deponiji "Šišeta", na koju se godinama odlaže komunalni otpad iz Goražda, danas je jutarnjim satima buknuo požar.

Bosna i Hercegovina

Prema rečima direktora JKP "6. mart" Sadika Silajdžića, vatra je zahvatila dve trećine deponije, a po svemu sudeći, radi se o samozapaljenju koje je tinjalo u nižim delovima odlagališta, na dubini od tridesetak metara.

"Radnici već dva–tri dana osećaju miris sagorevanja iz dubine deponije i zato mislim da je došlo do samozapaljenja i da je nije niko zapalio", kaže Silajdžić.

Tokom sagorevanja ogromnih količina smeća povremeno su se čule i slabije detonacije, najverovatnije od odbačenih boca pod pritiskom, a plamen u podnožju izazivao je povremene odrone otpada sa većih visina.

foto: Avaz.ba/A. Bajramović

Komunalci i pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Goražde, uporedo sa gašenjem požara, sprečavali su njegovo širenje na šumu u neposrednoj blizini.

"Teško je odlagati smeće na ovu deponiju, teško je održavati, a problem odlaganja smeća rešava se već 20 godina, a nikako da se reši. Ovo je problem broj jedan grada i kantona, ali nadležni organi koji bi se trebali uključiti imaju druge prioritete", ističe Silajdžić.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Avaz.ba/A. Bajramović