Foto: Printscreen YT

the amerikaNKA

AMERIČKA BLOGERKA UPOREDILA GLAVNE GRADOVE SRBIJE I HRVATSKE: Više neprijatnosti sam doživela u Zagrebu za jedan vikend nego za svih osam meseci u Beogradu

Društvo
> 18:06h

Američka blogerka uporedila je Zagreb i Beograd. Evo što je zaključila...

Američka blogerka Nwando E. već neko vreme živi i radi u Beogradu i često objavljuje priče o Srbiji. Ove godine je posetila i Zagreb i uporedila ta dva glavna grada.

Na svom je blogu The Amerikanka, napisala je kako postoje itekakve razlike, a počevši od estetike grada, tvrdi kako je Zagreb čist i lep grad, a Beograd možda "čak i ružan".

Pojasnila je kako time ne misli ništa loše, jer Beograd ima energiju i dušu, ali Zagreb, tvrdi, odmah vas "udari u glavu" šarmantnim i veselim austrougarskim arhitekturnim stilom koji kao da je "umočen u šećerne pene".

"To je mesto gdje poželite da plešete na ulicama", napisala je.

Iznenadilo ju je što se u Zagrebu već do 23 sata zatvaraju svi restorani i kafići, dok su u Beogradu oni otvoreni najmanje do ponoći, neretko i kasnije. Iako je Beograd znatno "življi grad", u njemu nema toliko puno turista kao u Zagrebu, zaljučila je.

Oduševilo ju je i to što je Zagreb više prilagođen biciklistima, sa širokim ulicama i nogostupima.

Mnogo više manjina, ova je blogerica primetila u Zagrebu nego u Beogradu. Tvrdi kako u Beogradu mogu proći i meseci dok na ulici ne primeti neku tamnoputu osobu.

foto: Nebojša Mandić

Ipak, muškarci u Beogradu su pristojniji, smatra. Oni u Zagrebu podsećaju je na muškarce u Italiji ili čak i Južnoj Americi jer su pomalo napadni. Dobacivanja na putu, neprimereni pogledi, skidanje pogledom i glupa pitanja su ono što je doživela u Zagrebu i tvrdi: "Iskreno, doživela sam više nepristojnog ponašanja za jedan vikend u Zagrebu, nego tokom svih osam meseci koliko živim u Beogradu.

Muškarci u Beogradu su tamniji od onih u Zagrebu, dodaje.

U Beogradu je moguće naći dosta restorana s grčkom, bliskoistočnom, kineskom i azijskom kuhinjom, dok je u Zagrebu taj izbor mnogo veći i ima egzotičnijih jela.

Plus za Zagreb ide i zbog bontona u javnom prevozu, tvrdi i dodaje kako toga u Beogradu nedostaje.

Beograd ima tvrđavu. Zagreb nema.

- Sram te bilo, Zagrebe. Dobro, tehnički, Zagreb ima tvrđavu, ali je do nje moguće doći samo nekim prevoznim sredstvom, a do beogradske se može prošetati. Kalemegdan nije najimpresivnija tvrđava na Balkanu, ali ako želite vidjeti tvrđavu, idite u Beograd, a ne u Zagreb, poručuje.

Osvrnula se i na uličnu modu te je ocenila kako je beogradska moda seksi i trendovska, a ona zagrebačka slatka, sofisticirana i klasična.

- Beograd je seksi grad. Žene, noćni klubovi i zabave su seksi. U Beogradu ima i više plastične hirurgije i žena na vrtoglavo visokim potpeticama. Zagreb je skromniji i možda više usmeren na visoku modu... ali ja sam više beogradska djevojka. Rekla bih da je Beograd moderniji, ali da Zagreb ima više stila, zaključila je ova simpatična Amerikanka.

(Kurir.rs/Večernji.hr)