icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Profimedia

pismo međunarodnim organizacijama

MEDIJSKA UDRUŽENJA: Zaustaviti administrativno uznemiravanje medija

Objavljeno: 15.08.2018. 19:12h

 

BEOGRAD - Novinarska i medijska udruženja upitila su danas pismo medjunarodnim organizacijama u kome skreću pažnju na selektivnu upotrebu pravnih mehanizama i zloupotrebu zakona od strane Poreske uprave, a s ;ciljem sprečavanja rada medija.U pismu se traži od medjunarodnih organizacija da iskoriste svoj autoritet i moć i da izvrše pritisak na Vladu da zaustavi neopravdane poreske inspekcije i druge oblike administrativnog uznemiravanja medija, njihovih klijenata i članova porodica zaposlenih, te da spreče primenu propisa namenjenog javnom sektoru na privatni.


 

foto: Printscreen/NUNS

"Pozivamo vas da osudite tekuće, sistematsko utišavanje kritičnih medija u Srbiji i da pozovete srpske vlasti da poštuju medjunarodne konvencije za zaštitu ljudskih prava i slobode izražavanja – a da primer za to daju najviši državni zvaničnici. Srbija mora da počne da se pridržava principa slobodnih medija i demokratije koja će omogućiti novinarima da rade u javnom interesu, bez straha od gubitka posla ili, na kraju, života", stoji u pismu. ; ; Novinarska i medijska udruženja su apostrofirala ;slučaj portala Južne vesti iz Niša i objasnila administrativno uznemiravanje kao model za vršenje pritiska na kritički nastrojene medije. ; Kako su navela, poreski inspektori u ovom slučaju su preduzeli aktivnosti daleko izvan svog mandata i izdali nalog da Južne vesti plate skoro milion dinara na osnovu propisa koji se ne primenjuje na privatne medije.

 

Osvrnuli su se i na slučaj ugašenog nedeljnika Vranjske, koji je takodje bio predmet ispekcijske kontrole 2017. godine koja nije pronašla nepravilnosti u radu medija. Dodaje se i da reakcija premijerke Ane Brnabić nije bila u duhu puno hvaljene najave da postoji politička volja za rešavanje problema u medijskom sektoru i konstatuje da uprkos javnom obećanju Vlade Srbije da će uložiti napor da reši probleme u medijskoj sferi, do sada nisu primećeni opipljivi rezultati.

 

foto: Profimedia

U pismu se zaključuje da se govor mržnje i neprihvatljivo ponašanje prema novinarima i medijima, čak i od strane državnih službenika nastavlja i da su se, prema bazi podataka o napadima i pritiscima NUNS-a u 2018. godini, do sada dogodila 34 incidenta, 18 od strane predstavnika države.

 

Pismo su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija "Lokal pres", Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Asocijacija onlajn medija, a upućeno je Evropskoj federaciji novinara, Evropskoj komisiji i Delegaciji EU u Republici Srbiji, Misiji OEBS, Savetu Evrope, brojnim drugim medjunarodnim organizacijama i stranim ambasadama.

 

(Kurir.rs/Beta)

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!