Foto: Dragana Udovičić

Dokle više? Opet imamo problema zbog kvaliteta

ZABRANJENO SRPSKO VOĆE: Rusi odbili loše srpske breskve, stopirali uvoz, a posledice će trpeti voćari

Zabrana izvoza u Rusiju trajaće od sedam do deset dana jer su na tom voću otkrivene gljivice, izjavio ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović

InfoBiz
> 16:35h

Zabrana izvoza bresaka u Rusiju zbog pojave gljivica na tom voću trajaće od sedam do deset dana, izjavio je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

On je istakao da je pojava gljivica posledica kišne sezone i da breskve mogu da idu u upotrebu bez problema, ali da Rusi zahtevaju robu najvišeg kvaliteta.

- Ruske kolege su poslale dopis vezan za rejonizaciju, da bi se utvrdili prostori u Srbiji u kojima se gljivica pojavljuje, da ne bi cela zemlja bila pod tim merama. Izvoz voća u Rusiju ide jako dobro i očekujem da će mera obustave izvoza bresaka i nektarina u tu zemlju trajati sedam do deset dana - rekao je Nedimović za RTS i dodao da je od početka godine izvezeno 110.000 tona, što vredi oko 150 miliona evra.

Zabrana izvoza bresaka u Rusiju samo je još jedan u nizu problema sa izvozom robe iz Srbije u tu zemlju, jer su s granice vraćane i kruške, jabuke, meso.

Agroekonomista Milan Prostran ističe da će najveću štetu pretrpeti voćari i da nikako ne bi smelo da se događa da domaći inspektori ne otkriju problem pre izvoza voća u Rusiju:

- Rusi su sve probirljiviji i ne može im se uvaliti bilo šta. U izvozu Rusiji mi moramo da se uozbiljimo i da imamo u vidu da se dešavaju razni marifetluci i reeksport, a to znači da povećamo broj fitosanitarnih inspektora. Ne može se država izvući pričom o kišnoj godini.

Činjenice

Šta su nam sve vraćali iz Rusije

- februar 2018 - zabrana izvoza krušaka u Rusiju zbog reeksporta - 2017 - nekoliko proizvođača mesa dobilo zabranu izvoza nakon što su ruske službe pronašle bakteriju listeriju - jun 2016 - Rusija upozorila na nedozvoljenu količinu pesticida u jabukama - jun 2016 - Rusija upozorila na pošiljku jagoda zbog nedozvoljene količine nitrata - oktobar 2016 - U Orlovskoj oblasti u Rusiji pronađeno 13 tona jabuka iz Srbije zaraženih opasnom štetočinom - april 2015 - Rusija ograničila uvoz jabuka zbog falsifikovanja dokumentacije o poreklu robe - decembar 2014 - Rusija Srbiji vratila 19 tona kivija - maj 2014 - Rusija sprečila šverc 22 tone neispravnog mesa iz Srbije

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto:Dragana Udovičić