na licu mesta

REPORTER KURIRA NA LOKACIJAMA SA NAJVIŠE ZARAŽENIH KOMARACA: Ovde je rizik najveći, a jedno od mesta je i najposećenije u Beogradu! Samo jedan ubod vas deli od bolesti! (KURIR TV)

Društvo
> 11:28h

U poslednje vreme po bolnicama ima sve više pacijenata zaraženim virusom Zapadnog Nila. U pitanju je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca. Glavni prenosilac je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas.

Simptomi virusa zapadnog Nila su vrlo slični gripu - naglo povećanje temperature, glavobolja, bol u grlu, leđima, mišićima i zglobovima, osećaj umora, blagi prolazni osip na koži i uvećane žlezde. Ako primetite ove simptome, obavezno se obratite lekaru.

Prema Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" do sada je od virusa Zapadnog Nila umrlo devet osoba, a registrovana su 102 slučaja obolevanja!

Na 47 lokacija u Beogradu nađeni su zaraženi komarci. Neke od njih su Zemunsko groblje, naselje Dunavac, Crvenka, ali i turistički posećeno mesto poput Ušća.

foto: AP

Po broju prednjači opština Palilula sa čak 15 žarišta, a slede Zemun i Novi Beograd sa po sedam, Voždovac i Grocka sa po četiri, Čukarica sa tri, Stari grad i Rakovica sa po dve, dok su u Surčinu i Lazarevcu zaraženi komarci uočeni na po jednoj lokaciji.

Naša ekipa je obišla ova rizična područja u Beogradu, i, nije nam bilo svejedno. Pogledajte prilog:

Budite oprezni, jer najgore tek sledi: naime, prvi oboleli se obično registruju najčešće u drugoj polovini jula meseca, a najveće razboljevanje je tokom avgusta i septembra meseca.

Kurir.rs/ Foto:Printscren