icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Filip Plavčić

reakcija

KAMP U KOM UČE DECU DA UBIJAJU STAMATOVIĆ NAZVAO HUMANITARNIM I PATRIOTSKIM: Deca se uče tradicionalnim srpskim vrednostima

Objavljeno: 16.08.2018. 18:37h

 

Kamp na Zlatiboru, u kojem su decu obučavali da ubijaju i rukuju oružjem, uzburkao je javnost s ozbirom da se na snimcima koji su se pojavili vide mladi u uniformama i sa oružjem u rukama, a organizator kampa, inače, predsednik Saveza ratnih veterana Srbije Željko Vukelić kaže da se oni uz pomoć instruktora iz Rusije i penzionisanih pripadnika policije i vojske "obučavaju da se brane" i u tome ne vidi ništa sporno.


 

Dozvolu za održavanje navodno patriotskog kampa dala je opština Čajetina čiji je predsednik Milan Stamatović. Prema njegovim rečima, oružje koje se vidi na snimcima nije pravo već su to "vežbovne puške koje je nekada koristila Vojska, a koju su kupili u vojnim magacinima".

 

Vukelić kaže da Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije organizujući kamp ne radi ništa protiv zakona i da su od opštine Ccajetina dobili lokaciju i materijalno-tehnička sredstva.

 

Istakao je da se kamp održava po principu sličnih u Rusiji, a da su im partneri na tom poslu organizacija "ENOT" iz Rusije.

 

Možda kamp jeste po zakonu, ali se postavlja pitanje da li je opravdano, kakve su posledice i ko je ovlastio instrukture da vrše obuku.

 

Za predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića, kamp na Zlatiboru je "humanitaran i patriotski" u kojem se deca uče tradicionalnim srpskim vrednostima.

 

"Ovo nije vojni kamp gde se deca obučavaju za terorističke akcije, kako nas optužuju u javnosti. Mi nećemo zbog tih optužbi odustati, već ćemo se truditi da kamp postane tradicionalan, kako bi što vise dece moglo da nauči ono što ne mogu kroz redovno školovanje, jer nema vise odbrane i zaštite kao predmeta u školama",rekao je Stamatović.

 

U kampu ima 44 dece uzrasta od 12 do 23 godine iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, a učestvuju, kako tvrdi organizator, uglavnom deca ratnih vojnih veterana. Obučavaju ih, kaže, penzionisani instruktori Vojske Srbije i MUP-a uz pomoć instruktora iz Rusije.

Polaznici kampa objasnili su novinarima svoje razloge učešća, a kao jedan od njih naveli su da se na ovom podneblju uvek dešavaju neki ratovi i da zbog toga treba znati rukovati oružjem. Ogljen (17) iz Beograda veruje da će mu to biti potrebno u životu, dok je Nemanja iz Subotice, kaže, već bio na sličnom kampu u Rusiji i da mu se jako svideo.

 

Organizator Željko Vukelić u prilog svojoj tezi kaže da se takvi kampovi održavaju i u nekim drugim zemljama poput Rusije ili Mađarske. Njegovo mišljenje ne dele svi u javnosti, pa su se tako saopštenjem danas oglasile i političke partije koje su ovakvu vrstu kampa osudile, te je priča u toku dana bila izmeštena na politički teren.

 

Libelarno-demokratska partija Čedomira Jovanovića je zatražila da se hitno zatvori "paravojni kamp na Zaltiboru koji u opasnost dovodi decu koja se tamo nalaze" i pita ko finansira takve "sulude projekte". Smatraju da se predsednik opštine na čijoj teritoriji se kamp održava i koji stoji iza organizatora mora pozvati na odgovornost. LDP je ocenio kao neprihvatljivu bilo kakvu zloupotrebu dece, posebno takvu gde se promoviše ratna obuka, rukovanje naoružanjem i podstiče agresivno ponašanje.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!