Foto: Promo

Funkcioneri Živković i Movsesijan izneli plan "Šta da se radi?"

NOVA STRANKA PREDSTAVILA AKCIONI PLAN: Ovo je 15 tačaka političkog delovanja za uspostavljanje demokratskih pravila

Politika
> 14:12h

BEOGRAD - Predsednik Nove stranke Zoran Živković i vršilac dužnosti predsednika Saveta Nove stranke Aris Movsesijan predstavili su danas na konferenciji za medije 15. tačaka akcionog plana na kojima će biti utemeljeno buduće političko delovanje ove organizacije.

foto: Promo

Kako su na početku svog obraćanja naveli, "Srbija se nalazi na lošem putu i čitavo društvo kreće se u pogrešnom smeru", za šta, kako ocenjuju, aktuelni režim snosi najveću odgovornost.

foto: Promo

Funkcioneri Nove naglasili su i da su mnoge pozitivne promene koje su posle 5. oktobra 2000. godine dovele do uspostavljanja demokratskih pravila, danas poništene, te je "neophodna jasna i hitna akcija političkih subjekata".

Nova stranka, u akcionom planu pod nazivom "Šta da se radi?", predlaže pravce delovanja koji za cilj, kako su naveli na konferenciji za medije, imaju "izbornu mobilizaciju građana i suprotstavljanje nadirućem kriminalu i primitivizmu zasnovanom na populizmu".

foto: Promo

OVO JE 15 TAČAKA AKCIONOG PLANA NOVE STRANKE

"1. Obezbediti slobodne, zakonite i demokratske izbore: izmena izbornog sistema koja omogućava direktnu odgovornost poslanika građanima koji ih biraju (kombinovani izborni sistem, prema kojem se 100 poslanika bira većinskim sistemom, a 50 proporcionalnim), transparentnost finansiranja, zabrana komercijalnog političkog marketinga, obaveznost duela kandidata na elektronskim medijima, sankcionisanje nasilja i pretnji tokom izbornog procesa i privođenje pravdi aktera kreiranja različitih nepravilnosti tokom izbornog procesa.

2. Vratiti Narodnoj skupštini Republike Srbije funkciju nadzora nad izvršnom vlašću. Smanjiti broj predloženih zakona po hitnom postupku i njihovog objedinjavanja u diskusiji bez ikakvog smisla i sadržajnih sličnosti. Sankcionisati zloupotrebe Poslovnika o radu sa ciljem veće otvorenosti i demokratičnosti u dijalogu između političkih partija. Donositi godišnji plan rada Skupštine.

3. Uspostaviti pravični i transparentni sistem izbora u pravosuđu radi obezbeđivanja nezavisnosti sudstva. Uvesti besplatnu pravnu pomoć za socijalno ugrožene građane. Skratiti rokove u rešavanju sudskih predmeta.

4. Donošenjem novog zakona reaktivirati proces lustracije svih onih koji su svojim javnim delovanjem, radom u državnim organima, institucijama lokalne samouprave i pokrajinske autonomije, kao i javnim preduzećima i medijima, naneli štetu našoj državi, imovini i legitimnim pravima i interesima građana Srbije.

5. Rešenje problema Kosova i Metohije nemoguće je postići tako što će Aleksandar Vučić, lažno i licemerno, zloupotrebiti ideje i retoriku Zorana Đinđića. Rešenje je još manje realno ako deo opozicije, suštinski i dosledno, preuzme retoriku Aleksandra Vučića iz devedesetih godina. Pregovore bi trebalo da vode ozbiljni i časni ljudi. Cilj pregovora mora biti miran, bezbedan i perspektivan život Srba i svih drugih na Kosovu i Metohiji. Rešenje koje garantuje te standarde treba da definiše status Kosova i Metohije, uz najviše garancije međunarodne zajednice. Dakle, zalažemo se da standardi definišu status, a ne status standarde. Rešavanje problema Kosova i Metohije takođe zahteva raspravu u Narodnoj skupštini Republike Srbije, uz predstavljanje svih prethodnih i eventualnih budućih segmenata pregovora, počevši od dokumenata kojima je Republika Srbija preuzela određene obaveze.

6. Kreirati i voditi spoljnu politiku uz jasnu opredeljenost ka pristupanju Evropskoj uniji, uz prethodno ostvarivanje njenih standarda u Srbiji. Kontinuirano i maksimalno unapređivati regionalnu saradnju.

7. Odrediti jasan put ka decentralizaciji Srbije sa težnjom ka neposrednijem odlučivanju na lokalnom nivou upravljanja. Uključiti građane u kreiranje i donošenje odluka na svim nivoima vlasti. Takođe, ostvariti maksimalnu saradnju sa kancelarijama Zaštitnika građana, Poverenika za informacije od javnog značaja i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Hitno doneti Zakon o finansiranju AP Vojvodine.

8. Obezbediti punu slobodu mišljenja i izražavanja, zaštitu prava manjina, ugroženih i ranjivih grupa ljudi. Doneti neophodne izmene propisa o radnom pravu, zaštiti i bezbednosti na radu, socijalnoj zaštiti i sprečavanju svih oblika diskriminacije. Posebna pažnja mora biti fokusirana na društveni položaj žena, mladih, ali i najstarijih sugrađana.

9. Unaprediti tržišnu privredu kroz reformu državne uprave, obezbeđivanje ravnopravnih uslova poslovanja i vladavine prava u svim segmentima. Neophodno je tako promeniti i dosadašnju besmislenu politiku subvencija i izgraditi sistem koji će obezbediti ubrzani tehnološki tržišni razvoj naše privrede. Ostvariti fleksibilnije uslove za zapošljavanje i sniziti poreze na rad kako bi se smanjila visoka nezaposlenost.

10. Sprovesti beskompromisnu borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, na način i sa efektima postignutim u policijskoj akciji "Sablja" 2003. godine. Doneti neophodne propise koji će omogućiti efikasniju i profesionalniju organizaciju policije i uspostavljanje suštinske nezavisnosti sektora unutrašnje kontrole nad njenim radom.

11. Izraditi jasan i sprovodljiv Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, kojim bi se omogućila njena potpuna nezavisnost od političkog režima. Doneti Zakon o poreklu imovine i aktivirati postojeće propise koji omogućavaju borbu protiv korupcije i kriminala u oblasti javnih nabavki.

12. Jasno definisati ciljeve zdravstvenog sistema zasnovanog na realnim potrebama građana i besplatnom osnovnom zdravstvenom osiguranju potpuno jednakom za sve. Sprovesti decentralizaciju zdravstva, suprotno sadašnjim trendovima, i uspostaviti ravnopravnost državnog i privatnog zdravstva, kako po pravima, tako i po obavezama.

13. Kontinuirano razvijati ekološku svest i unaprediti zaštitu životne sredine. Rešiti probleme upravljanja otpadom, kontrole zaštite voda i prirode, kao i industrijskog zagađenja i upravljanja hemikalijama.

14. Uvesti potpunu transparentnost zapošljavanja u javnoj upravi i javnom sektoru. Sprovesti reviziju broja zaposlenih u javnoj upravi i na osnovu toga izvršiti realnu sistematizaciju radnih mesta, kao i novčanih nadoknada zaposlenima.

15. Reforme u oblasti prosvete, nauke i kulture jesu esencija napretka društva i upravo zato moraju biti prioritet u političkom delovanju, što do sada nije bio slučaj. Udvostručiti finansijska sredstva za prosvetne, naučne i kulturne institucije koje svojim istraživanjima, programima i projektima obezbeđuju realan napredak Srbije u pomenutim oblastima. Izvršiti reviziju i poništavanje falsifikovanih diploma i uspostaviti akademsku čestitost kao primarni princip. Definisati jasne propise poštovanja autorskih prava", zaključuju iz Nove stranke.

(Kurir.rs/Foto: Promo)