Foto: Youtube Printscreen

Reagovanje iz MODS

MREŽA ORGANIZACIJA ZA DECU SRBIJE: Pozdravljamo zatvaranje kampa na Zlatiboru

Društvo
> 14:31h

BEOGRAD - Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) pozdravila je danas odluku MUP-a da zatvori kamp na Zlatiboru, na kome su deca prolazila vojničku obuku, i gde su devojčice i dečaci uzrasta od 12 do 18 godina učili kako da se ponašaju u borbama.

Kako se navodi u saopštenju, uključivanje dece u kampove na kojima prolaze vojničku obuku predstavlja grubo kršenje Konvencije o pravima deteta, kao i zloupotrebu dece, i daleko je od najboljeg interesa deteta, zbog čega je "nedopustivo i neprihvatljivo" da se kampovi i aktivnosti takvog tipa dodatno finansiraju iz javnog budžeta.

foto: Youtube printscreen

MODS podseća da je Srbija potpisnica Opcionog protokola uz Konvenciju o pravima deteta o učešću dece u oružanim sukobima, koji je nastao iz potrebe da se deca zaštite od učešća u oružanim sukobima.

MODS apeluje i na roditelje da ne dozvole da neko priprema njihovu decu za učešće u oružanim sukobima i da na taj način deca budu zloupotrebljena i izmanipulisana i poziva nadležne državne organe i institucije, na nacionalnom i lokalnom nivou, da u budućnosti ne dozvole organizovanje i održavanje sličnih kampova i aktivnosti.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Youtube printscreen)