icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: AP/Ilustracija

Da se voda štedi

VALJEVCI ĆE PRVI U SRBIJI ISPROBATI DANSKI SISTEM: Uvode daljinsko očitavanje vode

Objavljeno: 18.08.2018. 14:51h

 

VALJEVO - Valjevo će biti prvo mesto u Srbiji u kome će uskoro biti primenjen novi daljinski sistem upravljanja i očitavanja potrošnje vode zahvaljujući opremi koju je donirala danska ambasada.


 

Prema rečima direktora JKP „Vodovod" u Valjevu Đorđa Milanovića, u pitanju je oprema danske kompanije vredna četiri miliona dinara.

"Mi smo konkurisali sa projektom daljinskog upravljanja i očitavanja potrošnje vode za nekoliko gradskih ulica. Oprema je stigla i nakon ugradnje i njenog instaliranja inkasanti neće više izlaziti na teren jer će sve biti smešteno u kontrolnoj sobi upravne zgrade. Vodovod će u ovom trenutku znati šta se dešava", rekao je Milanović za Glas zapadne Srbije.
 

foto: AP/Ilustracija

On je objasnio da je pogodnost i u tome što je ugrađen alarm koji u svakom trenutku detektuje probleme sa pritiskom i signalizira kvar na kućnim instalacijama kao i neuobičajenu potrošnju, što je važno za sve potrošače. "Širenje ovakvog sistema i njegova primena je prvi primer u Srbiji”, rekao je Milanović.

On navodi i primer da Danci sa pet miliona kubika godišnje snabdevaju grad sa više od 100.000 miliona stanovnika. U Valjevu se troši 11 miliona kubika vode što je podatak za poređenje i ugledanje na savremeno rešenje i uspešnu praksu.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Glas zapadne Srbije/Foto: AP/Ilustracija)

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!