Foto: PR tim

TCR Evropa šampionat

BORKOVIĆ PONOVO NA VRHU EVROPE: Srbin sa 12. mesta u Holandiji do vođstva u generalnom plasmanu (FOTO)

Najbolji srpski automobilista osvojio šesto mesto u Asenu na prvoj trci petog vikenda TCR Evropa šampionata

Ostali sportovi
> 16:33h

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković ponovo je izbio na čelo generalnog plasmana TCR Evropa šampionata, pošto je na prvoj trci petog trkačkog vikenda u Holandiji zauzeo šesto mesto i osvojio novih osam bodova.

On je na prvom mestu prestigao dosadašnjeg lidera Mikela Askonu i sada sa 119 bodova ima tri više od drugoplasiranog Nađa i pet od trećeplasiranog Španca Askone.

foto: PR tim

Vozač NIS Petrol tima u saradnji sa Target Competition timom u svom automobilu Hyundai i30 N sa brojem 62, prvi put u karijeri takmičio se na stazi u Asenu u Holandiji. U prvom delu kvalifikacija bio je šesti čime je izborio pravo učešća u drugoj rundi.

Nažalost, dobio je kaznu zbog navodne vožnje van staze, pa mu je poništen najbolji krug i dodeljena mu je 11. pozicija na startu. Ducinim mukama tu nije kraj, pošto je zbog kazne s prošle trke u Mađarskoj pomeren za još tri mesta, pa je po rasporedu na prvoj trci trebalo da startuje kao 14, u konkurenciji 22 vozača.

foto: PR tim

Ipak, nakon uloženih prigovora, organizator je priznao da je pančevački as ostvario sedmo najbrže vreme i doneo konačnu odluku da Borković prvu trku, zbog kazne s Hungaroringa započne s 10. mesta, a nedeljnu, zbog inverzivnog poretka, sa četvrte pozicije.

Buran start i snažan udarac koji je pretrpeo od Kroesa, onemogućio je Ducu da se probije napred i izgubio je dve pozicije. Punih pet minuta Borkovića je kočio Deni Kroes, što je dovelo do toga da se grupa vodećih takmičara poprilično odvoji.

foto: PR tim

Međutim, do izražaja je došlo Borkovićevo strpljenje, a kada je napokon preskočio prvog konkurenta, krenula je savršena trka za našeg jedinog predstavnika u prestižnom planetarnom šampionatu.

Nije mnogo prošlo kada je Borković fantastičnim manevrom iza sebe ostavio još dva konkurenta, među kojima i vodećeg u generalnom plasmanu Mikela Askonu. Nije se tu zaustavio srpski šampion, koji je nedugo zatim obišao i Paulsena i izbije na osmo mesto.

Na manje od pet minuta do kraja trke Borković je prestigao još jednog velikog rivala u borbi za titulu, Džoša Fajlsa i tako ponovo popravio plasman. Ušlo se u poslednji krug, a Borković je krenuo u poslednju poteru za Maksimom Potijem, koga je veličanstvenom vožnjom pre prolaska kroz cilj obišao i tako došao do šestog mesta.

"Znao sam da će biti izuzetno teško, jer su me pred kvalifikacije zaplašili kaznom zbog skraćivanja staze, pa sam vozio pažljivije, ali i sporije na kvalifikacijama. Na kraju su me i kaznili, ali kada sam tražio dokaz, nisu imali kud nego da priznaju moje sedmo mesto, odnosno deseto zbog kazne iz prošle trke. Srećan sam i izmenadjen što su uvazili našu žalbu. Na startu stvarno nisam imao sreće, udarili su me dvojica vozača, ali sam posle ušao u odličan ritam i po vožnji sam imao rezultat za prva tri mesta. Nažalost, na ovako teškoj stazi gde sam bio sporiji od drugih na pravcima, nisam uspeo sve da ih obiđem. Vodim u generalnom plasmanu, ali sada mi je Nađ prišao na tri boda, a Askona je na minus pet, pa šampionat postaje sve zanimljiviji. U nedelju startujem sa četvrtog mesta i bilo bi jako lepo da se popnem na podijum i učvrstim se na čelu šampionata. Motiv će mi biti ogromna podrška navijača širom Evrope, pre svega iz moje Srbije i mog Pančeva. Uz pomoć sponzora i celog tima, verujem u još lepše vesti iz Holandije", rekao je Borković posle prve trke.

foto: PR tim

Druga trka petog vikenda šampionata TCR Evropa biće vožena u nedelju u 11 sati, uz direktan prenos na RTS 2 i Sport klubu 1. Borković startuje sa četvrtog mesta čime umnogome povećava izglede da učvrsti prvu poziciju u TCR Evropa šampionatu.

Poslednja dva trkačka vikenda na programu su u septembru u Monci, odnosno oktobru u Barseloni.

(Kurir.rs/Kurir sport, Foto: PR tim)