Foto: Foto: Project Titan

AJKAR

GIGANT NE ODUSTAJE OD PROJEKTA TITAN Auto iz "Epla" stiže do 2025!

Moderna tehnologija Najvrednija kompanija na svetu planira da za sedam godina izvrši revoluciju na tržištu električnih vozila

Tech

Tajni projekat "Titan", koji podrazumeva razvoj "Epl" automobila, i dalje je aktivan i nije ugašen 2016. godine, tvrdi Ming Či Kuo, ugledni analitičar savremenih tehnologija.

On u svojoj poslednjoj analizi ističe da će "Ajkar" biti predstavljen u narednih pet do sedam godina i da će to biti novi "zvezdani proizvod" kompanije čije je sedište u Kupertinu (Kalifornija).

Zakonska regulativa

Na ovom projektu navodno radi 600 inženjera, a kako prenosi Vol strit džornal, "Eplov" automobil u početku neće biti u potpunosti autonoman - biće mu potrebna asistencija vozača.

SAN STIVA DŽOBSA

Pravljenje električnog automobila je bila ideja Stiva Džobsa, suosnivača i izvršnog direktora "Epla", čija je vizija u razvoju novih tehnologija ovu kompaniju i učinila najprepoznatljivijom u svetu. Džobs je preminuo od raka 2011. godine, a odobrenje o nastavku projekta dao je njegov naslednik Tim Kuk 2014.

"Epl" je dugo pregovarao s gigantima kao što su "BMW" i "Mercedes" o zajedničkom projektu, a kad su pregovori propali, postignut je sporazum sa "VW" i napravljen kombi bez vozača za radnike kompanije, koji je postavljen na platformu transportera "T6".

Nepotvrđeni izveštaji su se pojavili nakon što je rukovodstvo "Epla" imalo sastanak s čelnicima Ministarstva za saobraćaj u Kaliforniji na kojem je bilo reči o zakonskoj regulativi koja prati vozila bez vozača.

"Epl vidi svoju priliku za ulazak na automobilsko tržište u proizvodnji električnih automobila, gde može da iskoristi svoja znanja stečena razvojem pametnih telefona i tehnologije u području baterija, senzora i integracije između hardvera i softvera", navodi Ming.

Ajfon na točkovima

U prilog informaciji o razvoju "ajfona na točkovima", kako mediji nazivaju automobil iz "Epla", ide i činjenica da je kompanija angažovala stručnjaka kao što je Dag Filds, koji je pet godina radio kao vodeći inženjer u "Tesli", trenutno jednoj od vodećih kompanija za razvoj električnih automobila.

Podsećamo, agencija Blumberg je 2016. javila da je "Epl", poput "Gugla", odustao od razvoja automobila jer je u pitanju previše komplikovan proces.

(Kurir, Foto: Project Titan)