Foto: Printscreen ORF

Troškovi

RODITELJI NA MUKAMA: Za opremu školarca ode CELA PLATA! Evo koliko novca je potrebno izdvojiti

Pored školskog pribora, mališanima se obično pred 1. septembar kupuje i nova jesenja garderoba, dukserice, trenerke, patike, a da bi sve pazarili, roditelji treba da izdvoje 50.000 dinara

Društvo

Desetak dana pred 1. septembar roditelje u Srbiji najviše okupiraju misli kako da svog školarca opreme za novu školsku godinu.

Udžbenici, ranci, sveske, bojice, olovke, lenjiri, oprema za fizičko, tehničko, muzičko, sve to treba staviti na spisak, izračunati koliko košta i naći gde je najpovoljnije.

Još jedan veliki trošak je to što se, pored školskog pribora, mališanima u ovo vreme obično kupuje nova jesenja garderoba: dukserice, trenerke, patike, jakne. Kad se sve sabere, potrebno je izdvojiti čak celu prosečnu platu, koja je po poslednjim podacima iznosila 50.679 dinara u maju ove godine. Roditelji koji imaju nižu kupovnu moć od prosečne idu na najjeftiniju varijantu, koja iznosi 25.000 dinara za opremanje jednog deteta.

- Svaki dinar je važan. Najviše novca odlazi za opremanje prvaka, jer prvačić nema ništa što može da iskoristi od prethodne godine. Kupujemo sve novo - kaže medicinska sestra Ivana Radović iz Beograda, majka sedmogodišnjaka.

foto: Shutterstock

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), kaže za Kurir da su pred polazak u školu roditelji u većoj panici od učenika.

- Ovde govorimo o besplatnom školovanju. Koliko bi nas tek koštalo da nije besplatno?! Već godinama za opremanje deteta pred školu najmanje je potrebna minimalna zarada, a to je oko 25.000 dinara. I to ako govorimo samo o školskom priboru srednjeg kvaliteta, bez garderobe. Roditelji se baš dovijaju da bi sve to kupili. Vrlo je teško i maštovito. Mi bismo bili svetski rekorderi po tome kako bez dovoljno novca uspemo nešto da realizujemo - kaže Jankovićeva.

foto: Dragan Kadić

Ona dodaje da roditelji pokušavaju da uštede kupujući polovne udžbenike, ali da ni to nije najsrećnije rešenje. - Nije da su deca hirovita, ali potrebni su novi udžbenici. Programi se menjaju i štampaju se nove knjige, za neke predmete nema polovnih - kaže Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

CENE

Udžbenici između 10.000 i 11.000 dinara u proseku koštaju novi udžbenici od 4.000 do 6.000 dinara potrebno je izdvojiti za polovne udžbenike

Cene školskog pribora najjeftinije

đački ranci 1.500 sveske male 25 sveske velike 50 sveske ukoričene 150 pernice pune 1.300 lenjiri 150 tempere 200

foto: Shutterstock

najskuplje

đački ranci 15.000 sveske male 800 sveske velike 1.000 sveske ukoričene 1.200 pernice pune 4.000 lenjiri 200 tempere 1.000

foto: Zorana Jevtić

Garderoba najjeftinije

patike 2.000 dukserica 1.000 trenerka 1.000 jakna 3.000

najskuplje patike 20.000 dukserica 10.000 trenerka 8.000 jakna 15.000

Bankari trljaju ruke Kredit za đačku opremu Sve češće upravo pred polazak u školu banke nude keš kredite. - Pred 1. septembar jedino se raduju banke. Primetićete da upravo u to vreme ima mnogo ponuda za gotovinske kredite. Sve je to namenjeno roditeljima, jer je očigledno da im je teško da isfinansiraju polazak u školu - kaže Jasna Janković.

Kurir.rs/ Silvija Slamnig