icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Printscreen

završna faza

TRI FONDA U TRCI: Prodaja Junajted grupe sledećeg meseca

Očekuje se da ceo postupak bude završen u septembru, a vodi ga švajcarski "Kredi svis"

Objavljeno: 21.08.2018. 00:38h

 

BEOGRAD - Prodaja "Junajtid grupe" u okviru koje posluje i televizija N1, ulazi u završnu fazu, a američki investicioni fond KKR, čije je zaštitno lice bivši šef CIA Dejvid Petreus, već uveliko sa zainteresovanim kupcima vodi pregovore o prodaji svoje ćerke firme, navodi portal ekapija.com.


 

Navodi se da se očekuje da ceo postupak bude završen u septembru, a vodi ga švajcarski "Kredi svis".

 

Podseća se da je još početkom avgusta Rojters objavio da su evropski investicioni fondovi "Cinven" i "BC partners" zainteresovani za preuzimanje ove kompanije. Navodi se da za "Cinven" ovo nije prvi put da pokušava da kupi "Junajtid grupu", jer je 2013. godine bio jedan od ozbiljnijih konkurenata američkom KKR. Prodavac je tada bio drugi investicioni fond, "Mid Europa partners", koji je kasnije u Srbiji kupio "Dunav hrana grupu", a ona je u međuvremenu promenila ime u "Moji brendovi".

 

Navodi se da BIRN piše da je jedan od najozbiljnijih kandidata za preuzimanje "Junajtid grupu" češka "PPF grupa" najbogatijeg Čeha Petra Kelnera. Ova firma nedavno je preuzela "Telenor" u Crnoj Gori, Srbiji, Mađarskoj i Bugarskoj.

Kako saznaje ekapija.com, češki PPF je u Srbiji već promenio lokalni menadžment, pa je za novog direktora početkom avgusta imenovan Saša Filipović, a da je to samo privremeno rešenje, jer se očekuje da do kraja meseca bude postavljen novi menadžment.

 

Navode se nezvanične informacije da je "PPF grupa" spremna da za ovu transakciju plati tri milijarde evra, a dugovi "Junajtid grupe" dostižu čak milijardu evra.

 

Hrvatski sajt poslovni.hr navodi da bi "Junajtid grupa" mogla da postane vlasnik i televizija POP TV i Kanala A u Sloveniji, o čemu će uskoro odlučiti slovenčko regulatorno telo.

Ovaj sajt takođe navodi da će u međuvremenu sama "Junajtid grupa" dobiti novog vlasnika i da potencijalni kupac Kellner ima snažne poslovne veze sa Kinom.

 

Navodi se da je Cinven britanski fond koji je 2015. želeo da kupiti većinski udeo u "Telekomu Slovenije" i da se radi o fondu koji upravlja sa 120 investicija ukupno vrednih 27 milijardi evra, a da je vrednost "Junajtid grupe" procenjena na tri milijarde evra.

Hrvatski sajt piše da je tu i britanski fond rizičnog kapitala "BC Partners", koji upravlja novcem investitora iz Severne Amerike i sa Bliskog istoka. On je pre nekoliko godina kupio nemačku izdavačku kuću "Sspringer sajens + biznis midija" za 3,3 milijarde evra, a u prošlosti je takođe posedovao jednog od nemačkih kablovskih operatera.

 

(Kurir.rs / Tanjug)

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!