Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Oprez tokom boravka na kupalištima

IZ BAZENA VREBAJU OPASNE ZARAZE! Jednu stvar ne smete da preskočite da biste bili potpuno sigurni!

Društvo

Krajnje bezazleno uživanje na suncu, pijuckanje hladnih napitaka i brčkanje na bazenima i kupalištima može biti veoma opasno po vaše zdravlje.

foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Sa brojem onih koji uživaju osvežavajući se plivanjem porastao je i broj onih koji su zaradili kožne, gljivične i virusne infekcije, bakterije i alergije.

Doktorka opšte prakse Nevenka Dimitrijević navodi da stajaća voda koja ne cirkuliše može zadržavati veći broj bakterija, gljivica i virusa.

- Najčešće se mogu javiti kožne i gljivične infekcije. Gljivice se lako prenose, za njih su sunce i visoka temperatura idealna podloga za razmnožavanje. Mogu se javiti promene na koži, crvenilo, iritacija, crevne infekcije, infekcije uha, nekada i prehlade. Ukoliko neko proguta vodu koja je zaražena, može doći do proliva, povraćanja - upozorava dr Dimitrijević i dodaje da se osobama alergičnim na hlor savetuje dodatan oprez i korišćenje zatvorenih bazena, jer velika koncentracija hlora može izazvati jaku alergiju, a nekad čak i gušenje.

Urolog dr Aleksandar Milošević kaže za Kurir da ljudi uglavnom preskoče mali bazenčić koji se nalazi ispred velikog bazena, kao i da se ne tuširaju pre i posle ulaska u njega, a to je najbolja preventiva.

- Često se može javiti i ešerihija koli, koja je i najčešća bakterija u bazenu, a ona je posebno opasna. Mogu se javiti i crevne infekcije, infekcije oka, uha i kože, hemijske iritacije kože, crvenilo oko butina i genitalne regije. Urinarne infekcije se javljaju, ali ne u tolikoj meri - objašnjava dr Milošević.

foto: Shutterstock

Direktor Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti dr Aleksandar Adamović navodi da bazeni vode računa o kontroli vode, a da se određene nuspojave pre mogu javiti prilikom kupanja u stajaćim vodama:

- Može doći do gljivične infekcije stopala usled šetanja oko bazena. Gljivice su vrlo otporne i mogu se nalaziti na tlu. Higijena je jako bitna, nositi isključivo svoje papuče i ne hodati bos.

Dr Snežana Rakić

Izbegavajte mokre peškire

Prof. dr Snežana Rakić, načelnica Odeljenja porodilišta GAK "Narodni front", kaže za Kurir da može biti opasno da devojke ostaju u mokrim kupaćim kostimima, kao i da sede na vlažnom peškiru: - Svaka vlaga je podloga za razvoj različitih vrsta infekcija, bilo bakterijskih, bilo gljivičnih. Može doći i do prehlade, a i usled toga i do razvoja upale jajnika. Može doći i do javljanja tegoba, počev od bolova, vaginalnih problema, peckanja, svraba, a i do pojave kandidijaze.

Saveti KAKO DA SE ZAŠTITITE - neophodno je proći kroz sanitarnu zonu pre ulaska u prostor bazena - tuširajte se pre i posle kupanja - nosite kapu i naočare za plivanje - po pločicama oko bazena hodajte u papučama - ne sedite na ivici bazena - ne gutajte vodu iz bazena ili jezera - redovno presvlačite kupaći kostim - ne sedite u mokrim stvarima ili na mokrom peškiru - redovno se mažite kremom za sunčanje

Kurir.rs/ Mina Branković/ Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija, Shutterstock