icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: AP

PROBLEM

PRETE PROTESTIMA: Nezavisna asocijacija poljoprivrednika nezadovoljna cenom suncokreta

Objavljeno: 21.08.2018. 22:30h

 

NOVI SAD - Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije izrazila je danas nezadovoljstvo odnosom uljara prema poljoprivrednicima u Srbiji i ponudjenom cenom od 28,5 dinara po kilogramu suncokreta i najavila "nepopularne mere" ukoliko se država ne uključi u rešavanje tog problema."Smatramo da je ponudjena cena ispod realne tržišne vrednosti i da predstavlja rezultat kartelskog ponašanja, dogovaranja cena i novouspostavljenih monopola u preradi i izvozu suncokreta. Najveća uljara u Srbiji vrši pritisak na ostale uljare da izadju sa istom niskom cenom, iako je sama u prednosti u odnosu na njih, s obzirom na manje troškove u procesu proizvodnje ulja", navodi se u saopštenju za javnost Asocijacije.


 

foto: Profimedia

Dodaje se da cena suncokreta ispod 35 dinara po kilogramu "nije realna", a da ponudjena cena ne pokriva troškove proizvodnje i, ukoliko se hitno ne reaguje, delovaće destimulišuće na poljoprivredne proizvodjače da se u budućnosti opredeljuju za tu poljoprivrednu kulturu.

 

Zahtevali su od Vlade Srbije, Ministarstva trgovine i Ministarstva poljoprivrede da se uključe u rešavanje tog "gorućeg problema" i da zajedno sa uljarama i poljoprivrednim proizvodjačima pokušaju da pronadju hitno rešenje.

 

"U suprotnom, poljoprivrednici okupljeni u Nezavisnoj asocijaciji poljoprivrednika Srbije biće prinudjeni da se opredele za nepopularne mere i načine iskazivanja nezadovoljstva", piše u saopštenju.

 

(Kurir.rs/Beta)

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!