Foto: Printscreen Sloboden Pečat

na liniji

ZAEV RAZGOVARAO SA MERKELOVOM: Premijer Makedonije izvestio nemačku kancelarku o predstojećem referendumu!

SKOPLJE - Premijer Makedonije Zoran Zaev razgovarao je danas telefonom sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel o predstojećem referendumu i sprovođenju Dogovora sa Grčkom, objavila je makedonska vlada.

Severna Makedonija

Kako se navodi u saopštenju, kancelarka Merkel je potvrdila podršku Nemačke dogovoru Makedonije i Grčke o rešavanju dugogodišnjeg spora koji je bio glavna prepreka za članstvo Makedonije u EU i u NATO.

"U tom pravcu je zajednički zaključeno da je referendum vrhunski demokratski čin i odraz opredeljenja građana za budućnost države", navodi se i dodaje da je Zaev informisao Merkelovu o toku priprema za referendum.

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o Dogovoru sa Grčkom i promeni imena u Severna Makedonija, koji bi, u slučaju da bude uspešan, trebalo da bude potvrđen ustavnim promenama do kraja ove godine, što je osnovni uslov za makedonske integracije u EU i NATO.

Vlada Makedonije je, kako je istakao Zaev, "posvećena organizovanju fer, demokratskih i transparentnih uslova za realizaciju za demokratsko izjašnjavanje građana".

Zaev je Merkelovu informisao i o tome da makedonska vlada "produžava aktivno sa reformskim naporima koji vode u pravcu ispunjavanja uslova iz zaključaka Evropskog saveta iz juna ove godine", koji su među uslovima za početak pregovora sa EU.

Nemačka kancelarka je, dodaje se, dala podršku "naporima Vlade i društveno-političke javnosti u Makdoniji za jačanje evropskih i atlantskih perspektiva građana Makedonije".

Kurir.rs/Beta

Foto printscreen Sloboden pečat