Foto: KURIR

Predrag Marić

Uvodi se vanredna situacija zbog vrućina?

U slučaju proglašenja vanredne situacije, preporuke Uprave za bezbednost i zdravlje na radu na visokim temepraturama prerasle bi u obavezujuće mere, kazao načelnik sektora MUP za vanredne situacije

Društvo
> 16:06h

BEOGRAD - U sektoru Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije izvršene su pripreme za uvođenje vanredne situacije u slučaju porasta temperature koja bi mogla da ugrozi živote ljudi, kazao je danas načelnik tog sektora Predrag Marić. Prema njegovim rečima, podaci o nastupajućem "tropskom talasu" vrućina još nisu u potpunosti potvrđeni, ali da se u sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije "ipak pripremaju i za takav scenario". "Već nekoliko dana mi se pripremamo za situaciju u kojoj bi bila proglašena vanredna situacija zbog visokih temperatura. Svakodnevno smo u kontaktu sa drugim sulužbama, kao i sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom, tako da pratimo situaciju", kazao je Marić. On je dodao da uprkos tome što većina lokalnih samouprava još nije formirana, a koje imaju mogućnost proglašenja vanrednih situacija, građani neće biti ugroženi. Marić je naglasio da Republički Krizni štab redovno prati situaciju u opštinama, kao i da u slučaju proglašenja vanredne situacije na teritoriji više lokalnih samouprava postoji mogućnost uvođenja te mere i na nivou cele zemlje. "U slučaju proglašenja vanredne situacija preporuke Uprave za bezbednost i zdravlje na radu na visokim temepraturama, prerasle bi u obavezujuće mere", kazao je Marić. Marić je ocenio da postoji opasnost da visoke temperature ugroze snabdevanje vodom i strujom, kao i od pojave šumskih požara. "Još uvek se ne razmatra mogućnost restrikcija električne energije. Međutim, zbog viskokih temperatura, sistem jeste opterećen. Istina je da je bilo prekida vodosnabdevanja u pojedinim selima, ali radi se na sanaciji, a meštanima je obezbeđena voda", rekao je Marić.

On je potvrdio da će u Nišu biti stacionirana jedna letelica Ruske federacije veće nosivosti, a koja će pomagati u gašenju eventualnih šumskih požara.