Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

nezadovoljni

PROTEST U PRIŠTINI: Zahtevaju ostavke Haradinaja i tužioca (VIDEO)

Politika

U Prištini je sinoć održan protest i marš ka sedištima tužioca Aleksandra Ljumezija i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, a učesnici skupa zahtevali su njihove ostavke i proces usvajanja prava veta u kosovskom sudskom sistemu.

Protest je organizovalo civilno društvo pod sloganom "Razrešenje tužioca - Veting pravosuđa", koje je saopštilo da "nikom nisu dužni za omalovažavanje, nepoštovanje, krađe, pretnje", podsećajući da se tokom sukoba na Kosovu u Prištini "nije pio makijato", kako je rekao premijer Haradinaj, prenosi RTK na srpskom jeziku.

"Pravosuđe ne treba da služi vladama, već zakonu i niko nije iznad zakona", rečeno je ovom prilikom.

Tokom protesta nosili su transparente na automobilima na kojima je pisalo "Idi Ljumezi" preneli su prištinski mediji.

Kako se navodi, protestu su se pridružili i poslanici Samoopredeljenja i Socijaldemokratske partije Kosova.

Ljumezija je bivši specijalni tužilac Eljeza Bljakaj optužio da je ometao istragu u predmetu lažnih veterana, da mu je pretio disciplinskim merama kada je kao svedoka u tom predmetu pozvao predsednika Skupštine Kosova i lidera Demokratske partije Kosova Kadri Veseljija i za istragu u slučaju "Pronto" u kojem su optuženi visoki zvaničnici Demokratske partije Kosova.

Glavni tužilac Aleksandar Ljumezi je odbacio mogućnost ostavke pod pritiskom organizacija civilnog društva, a negirao je da je bilo pritiska na bivšeg tužioca Eljeza Bljakaja, koji je pre izvesnog vremena podneo ostavku zbog, kako se navodi, pretnji i ucena.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je nazvao bivšeg tužioca Bljakaja "kradljivcem kokošaka", navodeći da slučaj Bljakaj rizikuje liberalizaciju viza za Kosovo.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Nebojša Mandić