Foto: Promo

projekat sanacije

OPŠTINA POŽEGA I SRBIJAVODE UREĐUJU BEDEM, KORITO I PRIOBALJE REKE SKRAPEŽ: Zaštita od poplava kao uvod u nove investicije

Srbija
> 11:13h

U Požegi su započeti radovi na podizanju nivoa zaštitnog bedema u čijem nastavku će biti urađeno i čišćenje vodotoka reke Skrapež, od drveća I drugog rastinja. Ovo je samo prva faza radova na uređenju Skrapeža ali i ostalih vodotokova na području požeške opštine, što će „Srbijavode” realizovati u naredne tri do četiri godine.

Od sredine šezdesetih godina kada je u Požegi izgrađen zaštitni bedem od izlivanja reke Skrapež u gradsko područje, na ovom objektu, gotovo da nije ništa više rađeno.

foto: Promo

Kako je tokom poplava 2014. Godine primećeno da je njegova odbrambena moć oslabljena, u prvom redu zbog sleganja odnosno spuštanja visine bedema, jasno je bilo da se nešto mora preduzeti. Međutim, kako su ovakvi objekti u isključivoj nadležnosti javnog preduzeća „Srbijavode“, na lokalnoj samoupravi je bilo da ovo preduzeće na neki način navede da u svoj plana rada aktivno uključi požeški bedem i Skrapež uopšte.

Dr Milan Božić, predsednik opštine Požega kaže da je pored radova na bedemu iza Doma zdravlja planirana i izgradnja bedema od uliva Bakioničkog potoka u Skrapež do rasadnika javnog preduzeća „Srbijašume“, kao i čišćenje vodotoka Skrapeža od drveća i drugog rastinja, od mosta na Skrapežu u ulici Nikole Pašića, pa do obilaznice oko Požege.

foto: Promo

Ako sve bude teklo po planu, naredne godine bi mogli da budu realizovane i neke višegodišnje ideje oko uređenja ovog dela grada. To se pre svega odnosi na izgradnju parkova za decu i odrasle na lokacijama kod crkve Sveta Tri Jerarha i na lokaciji iza Doma zdravlja. Projekte za ova dva parka smo uradili i obezbedili svu potrebnu dokumentaciju. Ostalo je jos da se taj prostor trajno zaštiti od poplava i da izgradnja počne. Ovim radovima se omogućava upravo to. Želim posebno da istaknem da će sadržaji planirani u ovim parkovima biti veoma raznovrsni i namenjeni svim našim sugrađanima kao i gostima Požege. Park kod crkve Sveta Tri Jerarha će biti pre svega namenjen najmlađoj populaciji sa klasičnim parkovskim mobilijarom i stazom za vožnju malih električnih automobila za decu. Park iza Doma zdravlja će biti namenjen nešto starijoj populaciji i sadržaće između ostalog stazu za vožnju rolera, poligon za skejtbordere, pet park za male kućne ljubimce i brojne druge sadržaje – kaže Božić i dodaje da je ovo samo početak velikog projekta.

Radovi na uređenju korita i priobalja svih rečnih tokova na području požeške opštine, koji su dogovoreni sa „Srbijavodama“ trajaće naredne tri do četiri godine. Tada će i uređenje priobalja biti rešeno na način da ovo bude jedan od najatraktivnijih delova grada - zaključuje Božić.

D.G